Genetik olarak kilo almaya meyilli olanlar için 5 beslenme önerisi
Kişinin genetik yapısı, yağ hücrelerinin ne kadar yağ depo edebildiği ve beynin hangi sıklıkla, ne kadar güçlü bir şekilde ‘Açım’ mesajı gönderdiği konusunda önemli bir rol oynuyor.
DUVAR - Amerikan Tabip Odası, obeziteyi bir ‘hastalık’ olarak tanıdığında takvimler 2013 yılını gösteriyordu. Obezite konusunda çalışan Cambridge Üniversitesi’nden genetik bilimci Giles Yeo’ya göre, obezite ile ilgili yıllar içinde öğrenilen en önemli şeylerden biri de bunun bir tür ‘beyin durumu’ ya da ‘beyin rahatsızlığı’ olduğu.
CNN International’ın aktardığına göre, genetik de bir kişinin ne kadar kilo aldığı konusunda belirleyici olabiliyor. Buna göre, kişinin genetiği, yağ hücrelerinin ne kadar yağ depo edebildiği ve beynin hangi sıklıkla, ne kadar güçlü bir şekilde ‘Açım’ mesajı gönderdiği konusunda önemli bir rol oynuyor. Peki genetik olarak kilo almaya meyilli kişiler beslenirken nelere dikkat etmeli?
Yeo’ya göre, burada farkına varılması gereken ilk gerçek, kilo vermenin kolay olmak zorunda olmaması. Yeo, bu durumu şöyle anlattı: “Size her kim kilo vermenin kolay olduğunu söylüyorsa, bana güvenin, size yalan söylüyor. Bu, kolay değil çünkü beyniniz bunu kolay kılmıyor. Yani, kilo verdiğinizde beyniniz bundan nefret ediyor ve sizi o kiloyu geri aldırmaya çalışıyor.”
Yeo’nun bu konuda verdiği ikinci tavsiye ise yemek yeme konusunda ölçülü olmak. Diğer bir deyişle, kişinin yediği her şeyden azar azar kesinti yapması bir çözüm olabilir. Yeo, konuya ilişkin olarak, “Her şeyden azıcık yiyin. Buna eğer olmazsa ölçülülük deniyor. Ama bu da doğru” diye konuştu. Karbonhidrat ve yağ gibi çoğu zaman kötü gösterilen gıdaların tamamen kesilmesi konusunda da uyarıda bulunan Yeo, “Eğer süt ürünleri içebiliyorsanız bu, sizin için zehirli değildir. Eğer kilo vermek istiyorsanız her şeyden biraz yeyin.”