YAZARLAR

Genim’in Adana Demirspor’u

Eğer Samet Aybaba, daha dar alanda oyunu planlar ve hücuma da olgun bir karakter kazandırırsa bu Adana Demirspor, şampiyonluğun en büyük adayı olur.

Sevgili ‘’Genim’’e bir Adana Demirspor yazısı borcum vardı. Bu yazı ne yazık ki acılı bir gününe rast geldi. Sevgili Genim, amcasını kaybetti. Buradan baş sağlığı diliyorum.

Adana Demirspor’un rakibi İstanbulspor’du; başka bir deyişle bu maç, Samet Aybaba ile Fatih Tekke’nin kapışması anlamına geliyordu. Samet Aybaba, Süper Lig'de bile tanık olmadığım çoklu presle, topu bir an önce kazanmanın hesabını iyi yapmıştı. İkinci bölgenin uç çeperinde yapılan çoklu presler genellikle sonuç verdi ve nitekim böyle bir pres sonucu elde edilen top 6. dakikada Adana Demirspor golü olarak İstanbulspor ağlarına gitti. Doğrusu bu şahane ikinci bölge presleri için Samet Aybaba’yı kutlamak gerekiyor.

Ama benim anlamakta güçlü çektim soru şuydu; Samet Aybaba, bu harika presleri tasarlarken neden takımın boyunu bu kadar uzun tutuyordu. Bu kadar yoğun pres, boyu kısa bir dar alan oyunu gerektirir. Hem çoklu pres yapıp ikinci bölgede alan boşaltacaksınız hem de takım savunması çok geride adeta nöbette bekleyecek?

Samet Aybaba planının bu büyük zaafını, Fatih Tekke bir türlü görme becerisini gösteremedi. Kimi Trabzonsporlu dostlarımın, Trabzonspor teknik direktörlüğüne layık gördükleri Fatih Tekke, bu büyük zaafı fark edemedi. Bu büyük zaafı fark edemediği gibi, Samet Aybaba’nın çift kademeli kanatlarını boşuna aşındırmaya çalışıyordu. DalKurd FF’den tanıdığım Mirkan Aydın’ı bile sol tarafa atmıştı. Oysa Mirkan yavaş ama ayak becerileri gelişmiş bir oyuncudur. Ve eğer Fatih Tekke Adana Demirspor defansının önündeki büyük boşluğu görüp Mirkan’ı oraya kaydırsaydı, belki de 2-0 gibi net bir yenilgiyi tatmak zorunda kalmazdı.

Hücum planı için Samet Aybaba’nın çoklu pres sonrasında kaptığı topları değerlendirme arzusu, tipik bir kontra atak oyununa denk düşer. Nitekim daha olgun bir hücum planı hazırlayamadığı için, Adana Demirspor bir dizi gol fırsatını heba etti. Oysa Samet Aybaba’nın elinde Avrupa patentli bir Gökhan İnler var. Bu oyuncu sadece savaşçı değil aynı zamanda iki ayağını da düzgün kullanan ve şiddeti iyi ayarlanmış paslar atabilen bir oyuncu. Olgun ataklar için en iyi oyun kurucu malzeme durumunda İnler.

Attığı ikinci gol, onun bu niteliklerinin tescilidir. Önce rakibini sağa yatırdı sonra da sol ayağıyla kalenin diğer köşesine bıraktı topu. Bu usta işi bir goldü.

Eğer Samet Aybaba, daha dar alanda oyunu planlar ve hücuma da olgun bir karakter kazandırırsa bu Adana Demirspor, şampiyonluğun en büyük adayı olur. Çoklu presten vazgeçmeden, defansı pres yapanların kademesi olarak düşünürse bu iş olur.


Not: Genim Kürtçe buğday demektir.

 
 
 
 
 

Ali Fikri Işık Kimdir?

Ali Fikri Işık, 1958 yılında Mardin’in Savur ilçesine bağlı Xeramemo köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Batman’da, liseyi ise Silvan’da okumuştur. 1978 yılında Batman'da “Sesleniş” Gazetesiyle yazın hayatına başlamış. 1985 yılında yazarlar kooperatifi olan Yazko’nun dergisi “Yazko Somut”ta, 1994 yılında “Zone News” gazetesinde, 1995 yılında haftalık dergi “Roj”da, 2010 yılında Taraf gazetesinde, 2016 yılında “BasNews ve Kurdistan24 Türkçe'de yazmıştır. Amedspor Kaos ve Direniş Amedspor kitaplarının yazarıdır.