Gergerlioğlu’dan ‘çıplak arama’ yorumu: Mahpuslardan özür dilenmeli
Gergerlioğlu, Ceza İnfaz Kurumları Yönetmeliği'nde 'çıplak arama' ibaresinin 'detaylı arama' olarak değiştirilmesine ilişkin, “Bu uygulamaya maruz kalan mahpuslardan, halktan özür dilenmeli" dedi.
DUVAR - Cezaevlerinde ve gözaltına alınan kişilere yönetmeliğe dayatılarak yapılan “çıplak arama” ibaresi, Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, “detaylı arama” olarak değiştirildi. "Çıplak arama"nın yerine “detaylı arama” ibaresinin kullanılmasının köklü bir çözüm olmadığını belirten HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Gerçek bir çözüm için öncelikle bu uygulamaya maruz kalan mahpuslardan, halktan özür dilenmeli” dedi.
'İNSAN ONURUNU YIKMA VE KİŞİLİĞİNİ YOK ETME POLİTİKASI'
Değiştirilen yönetmeliğe dair konuşan Gergerlioğlu, çıplak aramanın muhaliflere uygulandığını söyledi. Gergerlioğlu, bunun amacını, “insan onurunu yıkma, kişiliğini yok etme ve teslim alma” politikası olarak yorumladı. Çıplak aramanın gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde yaygın bir şekilde uygulandığını dile getiren Gergerlioğlu, “Özellikle ‘ben devletim, sana boyun eğdiririm, senin en mahrem alanına girerim, seni teslim alırım’ anlamında kullanılıyor. Biz gerçekleri söyledik ve ‘kral çıplak’ dedik. Bana gelen birçok başvuruyu gündeme getirdik. Çoğunu örtbas ettiler. Sonunda bardağı taşıran birçok vaka oldu. Geçen yıl Uşak’ta 30 kadın öğrenciye yapılan çıplak arama bunun nireng noktası oldu” dedi.
'AK PARTİLİ VE MHP'Lİ VEKİLLLERİN UTANMASI LAZIM'
Çıplak aramanın kamuoyunda yayılması ardından AK Partililer tarafından hedef alındığını da belirten Gergerlioğlu, “Bana yönelik ağır hakaret, küfür, tehdit ve iftira dolu açıklamalar yaptılar. Geçtiğimiz yıl bu zamanlar biz çıplak aramanın varlığını ispat etmeye çalışıyorduk, kadınlardan çok azı video çekerek, bu gerçeği anlatmaya çalışıyordu. İnsanlar yaşadıklarını anlatmaya utanıyor, korkuyordu. Bedeller ödedik ama bize bütün bunları yaşatmalarına rağmen bu uygulama devam etti. Bugün cezaevlerine gidildiğinde AKP ve MHP’li milletvekillerinin utanması lazım. Güneş balçıkla sıvanmaz. Geçen sene bu zamanlar ‘çıplak arama yoktur’, ‘bunu söyleyen teröristtir’, ‘çıplak arama vardır diyen kadınlar niye bunu ifşa etmemiş, onların hayalarından şüphe ederim’ diyen bir Özlem Zengin vardı. Bağırıyordu Meclis’te. Ama çıplak arama vardı. Mahpuslar söylüyordu” diye konuştu.
'BU DEĞİŞİMLER, MAKYAJ DEĞİŞİMİDİR'
Yönetmelik değişikliğinin insan hakları savunucuları ve mağdurların direncinin başarısı olduğunu da sözlerine ekleyen Gergerlioğlu, “İşin ihlal boyutunu değiştirmez. Bir adımdır, utanç içinde bir gerçeği kabuldür ama gerçek anlamda bir değişim için insan haklarının gerçekten özümsendiği bir anlayışla değişimin yapılması lazım. Bu değişimler çoğunlukla makyaj değişimdir. Çıplak kelimesini kaldır, detaylı kelimesi getir. Çıplak kelimesi sabıkalı bir kelime olduğu için çıkarmak istiyorlar. Değişimin ne kadar olduğunu fiiliyatta göreceğiz” ifadelerini kullandı.
“Önceki yönetmelikte vücut çukurlarına ancak doktorlar bakabilir yazıyordu, şimdikinde de aynı cümle var” diyen Gergerlioğlu, şöyle devam etti: “Ancak buna rağmen güvenlik görevlileri bu uygulamayı yapıyordu. Bu uygulamanın tamamen ortadan kalkması gerekir. ‘Kuvvetli şüphe duyulduğunda’ diye bir ibare var bunu da gerekçe yapıyorlar. Bilinçli bir muamele, esaslı bir değişim olmadıkça çıplak arama gerçeği bitmeyecek. Tutukluların mahrem yerlerini soyan, üç kez otur kalk yaptıran bir devlet kurumu var. Bunları yıllardır söylüyoruz. Binlerce mahpusa yaptırıldı.”
'MAHPUSLARDAN ÖZÜR DİLENMELİ'
Çıplak aramanın bilinçli bir muamele olduğuna işaret eden Gergerlioğlu, esaslı bir değişim olmadıkça çıplak arama gerçeğinin bitmeyeceğini kaydetti. Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Öncelikle gerçek bir çözüm için bu uygulamaya maruz kalan mahpuslardan özür dilemeliler. Ben bu yüzden hakaretlere uğradım. Milletten özür dilenmeli çünkü iktidar bir gerçeği göz göre göre sümenaltı etti, örtmeye çalıştı. Şimdi de yüzleri kızarmadan biz yönetmeliği değiştiriyoruz. Bir yıl önce neredeydin sen? Biz bunları söylerken siz neredeydiniz? İktidar yetkilileri halktan özür dilemeli ve istifa etmeli. Demek ki yeterlilikleri, hakkaniyet duyguları yok. Hesap verecek bir devlet görevlisi yok mu? Hakikatlerin ortaya çıkması, geriye dönük yapılan şikayetler ve yapılanlardan hesap sorulmalı. Hukuku çiğneyerek, bu muameleyi yaptılar ve bunun için yasal süreçler başlatılmalı.”
Tüm bunlara rağmen atılan adımın olumlu olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, uygulamanın artık gelişen teknoloji kapsamında tümden kaldırılması gerektiğini vurguladı. Gergerlioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Aslında birçok teknik cihaz var, insanlık onurunu ayaklar altına alan bu muamele hiç yapılmayabilir. Teknik bir cihazla insanı muayene sokarsın ne var ne yok ortaya çıkar. Hiçbir yerini ellemeden, soymadan, vücut çukurlarına dokunmadan yapabilirsiniz.” (MA)