'Geri adım' tartışması: Dünya basınına göre vazgeçen taraf Erdoğan
10 büyükelçinin 'istenmeyen adam' ilan edilmesine dair tartışmada dün yaşanan gelişmeler dünya basınının gündeminde. Yabancı medya kuruluşları, Erdoğan'ın 'U-dönüşü' yaptığı görüşünde.
DUVAR - 10 ülkenin büyükelçisinin Türkiye'ye AİHM kararları doğrultusunda Osman Kavala'yı serbest bırakma çağrısı yapmasının ardından patlak veren 'istenmeyen adam' krizi dün elçilerden gelen yeni açıklamanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 'olumlu' karşılanmasıyla yatışmış görünüyor. Ancak Türkiye'de iktidara yakın olan basın elçilerin ikinci açıklamasını 'geri adım' olarak sunarken, dünya basınında geri adımı atan tarafın Erdoğan olduğu görüşü hâkim.
Amerikan gazetesi New York Times, ilgili haberinde "Türkiye Cumhurbaşkanı 10 Batılı diplomatı sınırdışı etmekten geri adım attı" başlığını kullandı. Gazetenin Türkiye temsilcisi Carlotta Gall'in imzasını taşıyan haberde, "Yorumcuların ve diplomatların Türkiye'ye ekonomik felaket getireceği ve NATO ittifakıyla kalıcı bir kırılma yaratacağını söylediği diplomatik fırtına önlendi" denildi.
Haberde, büyükelçilerin dünkü hamlesinin 'hesaplı bir adım' olduğu belirtilirken, diplomasinin Türkiye'yi Batılı müttefikleriyle büyük bir kavgadan 'koruduğu' yorumu yapıldı. New York Times, olası sınırdışının Türkiye ekonomisine felaket boyutunda zarar vereceği görüşünü paylaşırken, Hürriyet'in iktidara yakın yazarlarından Abdülkadir Selvi'nin bile sınırdışıdan kaçınılmasını yazdığını belirtti.
İngiliz gazetesi The Guardian'ın haberinde "Türkiye yabancı büyükelçileri sınırdışı etme tehdidinden vazgeçti" başlığı kullanılırken, "Erdoğan 10 elçiyi 'persona non grata' ilan ettikten sonra diplomatik geriliminin tansiyonunu düşürdü" denildi. Haberde "Büyükelçilerin toplu olarak sınırdışı edilmesi NATO müttefikleri arasındaki ilişkilerde görülmemiş bir gelişme olacak, Erdoğan'ın yaklaşık 20 yıllık iktidarında Türkiye ile Batı arasındaki en büyük diplomatik çatlağın oluşması riskini yaratacaktı" ifadeleri kullanıldı.
"Atışma yatışıyor gibi görünse de, bu olay Ankara'nın Batılı ortaklarında acı bir tat bıraktı ve Türkiye liderinin son bir yılda Joe Biden ile Avrupalı ülkelerle yakınlaşmayı hedefliyor görünen açılımlarını tersine çevirdi" diyen The Guardian, hem Washington'ın hem de Ankara'nın 'geri adım atmadıklarında' ısrar ettiklerini de belirtti.
ABD merkezli Bloomberg ilgili haberinde "Erdoğan 10 Batılı büyükelçinin sınır dışı edilmesi talebinden vazgeçerek Türk lirasını sarsan ve Ankara'nın kilit ortaklarıyla ilişkilerini çöküşün eşiğine getiren diplomatik kavgayı yumuşattı" denildi. Haberde, kriz sırasında Ankara'da birçok yetkilinin Erdoğan'ı geri adım atmaya ikna etmeye çalıştığı belirtildi.