Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 20 Haziran'da başlıyor

5 bölümden oluşan 21. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 20 Haziran'da Carol Mansour'un 'Filistin'i İşlemek' adlı filminin gösterimiyle başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 20 Haziran’da 21. kez sinemaseverlerle buluşacak. "Filistin’i İşlemek" filminin online gösterileceği Açık Seans ile başlayacak festivalde “Kadınların Sineması”, “Parola: Barış”, “Yerel Siyaset Yerinden Sinema”, “Feminist Bellek”, “Hak Odaklı Sinema” bölümlerinde filmler, forumlar, atölye ve söyleşiler yer alıyor.

Yönetmen Carol Mansour'un herkese açık olan çevrimiçi gösterimde izleyicilerle buluşacak olan filmi "Filistin'i İşlemek", 12 Filistinli kadının sürgün hikâyelerini anlatıyor. 20 Haziran Perşembe 21.00’de yapılacak Açık Seans’ın gösterim linki aynı gün Filmmor’un sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.

“Erkeklerin kadınları filme alma tarihi” olarak nitelenen ve sinemayı alt üst eden filmler "Kadınların Sineması" bölümünde izleyiciyle buluşacak. Türkiye’de “sinemanın kadınları”ndan “kadınların sineması”na varılmasını mümkün kılan yönetmenlerden Bilge Olgaç, 30. ölüm yıldönümünde "Kaşık Düşmanı" filmiyle programda yer alıyor.

Melisa Önel’den "Aniden", Vuslat Saraçoğlu’ndan "Bildiğin Gibi Değil", Handan İpekçi’den "Diyet", Selin Öksüzoğlu’ndan "Görüşürüz Kaplumbağa", Emine Uysal Berger ve Özgür Ceylan’dan "Gukla", Selen Örcan’dan "Herkesin Yapabileceği Bir Şey," Tilbe Cana İnan’dan "Nasıl Kaybolunur", Şirin Bahar Demirel’den "Zarafet ve Şiddet Arasında", Nazlı Elif Durlu’dan "Zuhal" ile; Türkan Şoray’dan "Dönüş", Ayse Toprak ve Nick Read’den "Benim Adım Mutlu", Kaouther Ben Hania’dan "Dört Kız Kardeş" filmleri de bu bölümde gösterilecek.

Festivalin daimi bölümlerinden Feminist Bellek’te bu yıl, Berna Gençalp’in ressam Mihri Hanım’ın 19. yüzyılda bıraktığı izlerin peşine düştüğü "Kim Mihri" filmi ile, Elodie Lélu’nun feminist büyükannenin kızı ve torununa uzanan bir unutma ve hatırlama öyküsü olan "Retroterapi" gösterilecek. 

Festivalin "Hak Odaklı Sinema" bölümü, dünyanın dört bir yanında hak arayışını sinemaya aktaran kadınları selamlıyor. Martina Priessner’in harap Zaz köyünü koruma sorumluluğunu tek başına sırtlanmış Süryani rahibe Dayrayto’nun hikâyesini aktardığı "Bekçi", Maria Binder’in Eren Keskin ile birlikte hakikatin peşine düştüğü "Eren", Steffi Niederzoll’un İran’da, 19 yaşındayken tecavüze yeltenen adamı öldürdüğü gerekçesiyle idam cezasına mahkûm edilen Reyhaneh Jabbari’nin hikâyesini beyazperdeye taşıyan filmi "Tahran’da Yedi Kış" bu bölümde izleyiciyle buluşacak. 

Dünyayı değiştirmeye yaşadıkları yerden başlayan, 7 şehirden 7 kadının hikâyesi, Filmmor yapımı "7/24 Sokağı" belgeselinin gösterileceği seans, yerel siyasete yerinde katılan ve filme alan kadınların buluştuğu Yerel Siyaset Yerinden Sinema forumu ile sona erecek.

Film sonrası söyleşiler ve forumların yanı sıra Ayşe Toy Par’ın yürüteceği Film Okuma Atölyesi’nde katılımcılar, "Bildiğin Gibi Değil" filmini konuşacak. Etkinlik, 26 Haziran Çarşamba 13.00’te İBB Örnektepe Mahalle Evi’nde düzenlenecek. 

Sektör Buluşmaları bu yıl film eleştirmenlerini ağırlayacak. Alin Taşçıyan, Janet Barış, Esin Küçüktepepınar, Müge Turan, Nil Kural, Yeşim Tabak’ın film eleştirisi ve ötesini tartışacakları “Dikkat Spoiler Var!” forumu 29 Haziran Cumartesi 16.00’da İBB Beyoğlu Sineması Pera Salonu’nda yapılacak.

Tüm gösterim ve etkinliklere katılımın ücretsiz olduğu festival İBB Beyoğlu Sineması, İBB Mahalle Evleri ve Fransız Kültür Merkezi’nde Haziran sonuna kadar sürecek.