Gıda Mühendisleri Odası'ndan uyarı: Merdiven altı ürünlere dikkat
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, yılbaşı alışverişi öncesi merdiven altı sağlıksız ürünlere dikkat çekti.
DUVAR - Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, merdiven altı tabir edilen gıdaların pek çok sağlık sorununa yol açabildiğini belirtti.
DHA'nın haberine göre, açıkta satılan ürünlere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizen Toprak, "Maalesef son zamanlarda süt kazanında duş alanları, turşu havuzlarında yüzenleri, ekmek hamuruyla top oynayanları ve kıyafetsiz baklava yapanları görüyoruz. Son olarak İzmir Kemalpaşa'da bir hayvan çiftliğinde tonlarca salçanın uygunsuz koşullarda üretildiğini öğrendik. Sıklıkla karşılaşmaya başladığımız bu durumlar, gıda güvenliğini riske atıyor. Vatandaşımız dikkatli davranmalı. Açıkta satılan ürünlere itibar etmemeli. Üretim yeri bilinmeyen ürünler, gıda güvenliği ve halk sağlığını tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.
Merdiven altı üretilen gıdaların tüketilmesinin ölümle sonuçlanabileceğini vurgulayan Toprak, "Örneğin Kemalpaşa'da hayvan çiftliğinde üretilen salça gibi merdiven altı gıdaların tüketilmesi halinde başta zehirlenmeler olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir. Böyle bir üretimde, herhangi bir bulaşı engellemek mümkün değil" dedi.
"Gıda mühendisinin denetimi yok, bu nedenle açıkta satılan, kaynağı belirsiz ve bakanlık izni olmayan ürünlerin tüketilmemesi gerekmektedir" diyen Toprak şöyle konuştu: "Bu gıdaların tüketilmesi kimi vatandaşları zehirleyebilirken kimi vatandaşları öldürebilir. Ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izni olması gerekiyor. Bunun yanı sıra bakanlığın da denetimleri sıklaştırması önem taşıyor. Ayrıca bakanlık bünyesinde daha fazla gıda mühendisinin istihdam edilerek bu denetimlerin sürdürülmesi önemli."