Giresun: CHP ve İYİ Parti'de ilk sıra kadın adayların

Giresun'da mevcut milletvekillerinin hiçbiri aday gösterilmezken partiler listelerini büyük oranda yeniledi. CHP ilk sırasına Elvan Işık Gezmiş'i, İYİ Parti ise Ünzile Yüksel'i koydu. 

CHP adayı Elvan Işık Gezmiş ve İYİ Parti adayı Ünzile Yüksel.
Google Haberlere Abone ol

GİRESUN - 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 4 milletvekili gönderecek olan Giresun'da partilerin adayları belli oldu. AK Parti'nin mevcut milletvekillerinden hiçbirini listeye almadığı seçim için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de Giresun'daki mevcut tek vekili Necati Tığlı'yı liste dışı bıraktı. Aday çıkarmayan Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti, Giresun'da CHP listesini destekleyecek.

CHP'de ilk sırada Elvan Işık Gezmiş, İYİ Parti'de ise Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Politikaları Başkanı Ünzile Yüksel yer aldı. İki parti kentten ilk kez kadın bir vekili TBMM'ye göndermeyi hedefliyor

AK PARTİ LİSTEYİ YENİLEDİ

2018 Genel Seçimleri'nde Giresun'da 4 vekilin 3'ünü kazanan AK Parti, 14 Mayıs seçimleri öncesi adaylarını tamamen yeniledi. Mevcut vekiller Sabri Öztürk, Cemal Öztürk ve Kadir Aydın'ın olmadığı listede ilk sıra Giresun Üniversitesi Tirebolu İletişim Fakültesi Dekanı Nazım Elmas'ın oldu. AK Parti'de 2'nci sırada daha önce 22'nci Dönem Milletvekilliği görevinde bulunan partinin kurucu üyelerinden Ali Temür yer aldı. İldeki vekil sayısını korumanın hesaplarını yapan AK Parti, 3'üncü sıraya Görele Belediye Başkanlığı görevinden istifa eden Tolga Erener'i koydu. Kentte sevilen belediye başkanları arasında yer alan Erener'in listeyi sürüklemesi için 3'üncü sıraya konulduğu ifade ediliyor. Listenin son sırasında partinin uyguladığı kadın kontenjanı sebebiyle Berrin Aydın yer aldı.

AK Parti adayları: Tolga Erener, Nazım Elmas, Berrin Aydın, Ali Temür.


CHP'DE TIĞLI VE AKSU LİSTE DIŞI, İLK SIRA KADIN ADAYIN

CHP listesinde Necati Tığlı sürprizi yaşandı. CHP'nin Giresun'daki mevcut tek vekili olan Tığlı, 4 kişilik listede yer almadı. CHP'de ilk sırada kentin sevilen eski belediye başkanlarından Mehmet Işık’ın kızı Elvan Işık Gezmiş yer aldı. Elvan Işık Gezmiş seçilmesi halinde Giresun'un ilk kadın milletvekili olacak. Giresun'da vekil sayısını artırmayı hedefleyen CHP'de 2'nci sıra ise Bulancak eski ilçe başkanı Reşat Nuri Özdemir'in oldu. CHP listesini Fikri Bilge ve Hakan Adanır ile tamamladı. Partinin kentteki temayül yoklamalarında ilk sırada çıkan eski Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu'nun listede olmaması parti tabanında eleştirilere sebep oldu.

İYİ PARTİ'DE İLK SIRA YÜKSEL'İN

İYİ Parti Giresun'dan ilk kez vekil çıkarmanın hesaplarını yapıyor. Bu doğrultuda partinin önemli isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Politikaları Başkanı Ünzile Yüksel, İYİ Parti'nin Giresun listesinde ilk sırada yer aldı. İYİ Parti Giresun'da 2'nci sıra ise Giresun Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Hakan Bektaş'ın oldu. 3'üncü sırayı Kaya Yıldız'ın aldığı listenin son sırasında Meral Akşener'e çiçek verdiği için görev yaptığı okuldan sürüldüğü iddiasıyla gündeme gelen öğretmen Mustafa Dizdar yer aldı.

Giresun'da iki dönemdir vekil çıkaramayan MHP, ittifak hesabıyla bu kez 1 milletvekilini TBMM'ye göndermeyi hedefliyor. MHP'de ilk sırada il başkanlığı görevinden milletvekilliği adaylığı için istifa eden Ertuğrul Gazi Konal oldu. Konal'ın kent içinde tanınan bir isim olması şansını artırıyor. MHP'nin diğer adayları sırası ile Fatih Meşe, Hami Pekdemir ve Salih Türk oldu.

MHP 1'inci sıra adayı Ertuğrul Gazi Konal


EMEP, HDP LİSTESİNDE, TİP KENDİ LİSTESİYLE GİRECEK

Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde Yeşil ve Sol Parti amblemi ile seçimlere girecek olan HDP, Giresun'da 4 kişilik listesinin 1'ini ittifak ortağı EMEP'e ayırdı. HDP adayları Ramazan Doğru 1'inci, Bekir Yılmaz 2'nci, Sanem Deniz Kural 3'üncü sırada yer alırken EMEP kontenjanından listeye dahil olan Bülent Uzun son sırada yer aldı. Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) aday çıkardığı 51 il arasında Giresun da yer aldı. TİP'in Giresun listesi Nihal Memiş Dizdar, Ömür Hakyemez, Fırat Kurtal ve Neslihan Özal'dan oluştu.

Memleket Partisi, ilk kez katılacağı genel seçimlerde Giresun'da liste başına il başkanlığı görevinden istifa eden Vehbi Güven'i yazdı. Memleket Partisi'nin diğer adayları Yunis Türk, Erkan Şenel ve Hira Tunahan oldu.

2018 Genel Seçimleri'nde Giresun'da AK Parti yüzde 53,6 oy oranıyla 3 milletvekili, CHP yüzde 17,8 oy oranıyla 1 milletvekili çıkarmıştı. Yüzde 14,4 oy oranında kalan İYİ Parti ve yüzde 10,9 oy oranında kalan MHP milletvekili çıkaramamıştı. 14 Mayıs seçimleri öncesi AK Parti 3 milletvekilini korumanın hesaplarını yaparken CHP vekil sayısını artırmayı hedefliyor. İYİ Parti ve MHP de oylarını artırarak 1 vekil kazanmayı hedefliyor.