Giresun'da atık havuzu yıkılan Nesko Maden'in faaliyetleri durduruldu
Şebinkarahisar'da perşembe akşamı Nesko Maden'in atık havuzu yıkıldı. Havuzda toplanan kimyasal su, çevreye yayıldı. Valilik şirketin faaliyetlerinin süresiz olarak durdurulduğunu açıkladı.
Osman Çaklı
DUVAR - Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde faaliyet gösteren Nesko Maden A.Ş atık barajının iç seti 18 Kasım akşam saat 19.30 civarında yıkıldı. Atık barajında depolanan siyanür, bölgede bulunan dere ve barajlara karıştı. Yedikardeş Köyü’nde bulunan dereden Kılıçkaya Barajı’na kadar ulaşan siyanür atığı, Yedikardeş Köyü’ndeki bahçeleri kullanılamaz duruma getirdi.
DAHA ÖNCE DE ATIK BARAJI ÇÖKTÜ
1992 yılından beri farklı madencilik firmaları altında faaliyet gösteren “Kurşun, Çinko, Bakır Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi” 2006 yılında Nesko Maden Tic. ve San. A. Ş.’ye devroldu. Nesko A.Ş. Yıldızlar Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirketler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz perşembe akşamı yaşanan çökmenin bir benzeri 2018 yılında da gerçekleşmiş, yaklaşık 8 milyon balık ölmüştü. Atık havuzunda yaşanan yıkılmadan sonra içerisinde kimyasal atık barındıran su, yörede bulunan baraj ve derelere kadar ulaştı. Giresun Valiliği tarafından yapılan açıklamada; inceleme yapmak üzere bölgeye bir heyetin gönderildiği ve numune alındığı bilgisi paylaşıldı. Valilik ayrıca mevcut çevre kirliliğinin önlenerek gerekli tedbirlerin alınması ve oluşabilecek daha büyük çevre kirliliğinin önüne geçilmesi adına maden tesisi faaliyetinin süresiz olarak durdurulduğunu duyurdu.
'ŞİRKET ÇED GEREKMEKSİZİN ÇALIŞTI'
Nesko Maden'e ait atık barajında meydana gelen, köylüler tarafından endişe yaratan çevre felaketini Şebinkarahisar Yedikardeş Köyü Derneği üyesi Serkan Çiftçi anlattı. Çiftçi, madenin ÇED gerekmeksizin çalıştığına dikkat çekerek, havuzun içerisinde ayrıştırma işlemlerinde siyanür olup olmadığını bilmediklerini ifade etti. Çiftçi, valilik tarafından bir heyetin inceleme yapmak üzere görevlendirildiğini sözlerine ekleyerek bahçelerin dahi kullanılamaz durumda olduğunu belirtti: "Köylüler yaşanan çevre felaketinden dolayı endişeli."
ŞİRKET DOSYASINA GÖRE ATIK BARAJINDAN KİMYASAL SIVI ETRAFA YAYILDI
Konuyla ilgili Ekoloji Birliği de bir basın açıklaması yayınladı. Ekolojistler, yaşanan çökme sonrası şirket dosyasında yer alan bilgileri inceleyerek, atık havuzundan taşan sıvının kimyasal içerdiğini dile getirdi. Ölü ya da yaralının olmadığı bilgisinin paylaşılmasına da değinilen açıklamada; "Zehirli kimyasalların etrafa yayıldığı, baraj gölünde ve bağlı olduğu Kelkit Çayı’nda hangi canlılara, kaç tane balığa zarar verdiği henüz bilinmiyor" denildi. Aynı maden firmasının başka şehirlerde bulunan madenlerinde de daha önce çökmelerin meydana geldiği vurgulanan açıklamada şu örnekler verildi: "Yıldızlar Holdingin Kütahya’daki Eti Gümüş tesislerinin atık barajındaki 7 Mayıs 2011’deki yıkılma sonrası tonlarca siyanürlü atık suya ve toprağa karışmış, siyanür zehirlenmeleri yaşanırken, çok sayıda da hayvan telef olmuştu. Gümüşhane’deki maden ocağında 2020 yılının temmuz ayında atık borusu patlamış ve şirket valilik tarafından 400 bin TL para cezasına çarptırılmıştı."