Giresun’un Pamukkale’si: Kuzalan ve Göksu travertenleri
Giresun’un Dereli ilçesinde yer alan ve bölgede vatandaşlar tarafından “beyaz taş” olarak adlandırılan ve mineralli suların oluşturduğu Kuzalan travertenleri ile Göksu travertenleri ilgi çekiyor.
DUVAR- Yaklaşık 500 hektar alana sahip Kuzalan Tabiat Parkı’nın içinde yer alan Kuzalan travertenleri, 1.800 metrelik bir alanı kaplayarak, dünyada ABD'deki Yellowstone Ulusal Parkı’ndan sonra orman içinde oluşmuş ikinci büyük traverten bölgesi.
Yöredeki en geniş alanlı traverten sahası durumundaki Kuzalan travertenlerini oluşturan esas kaynağın çevresinde zemin bütünüyle yosunlarla kaplı.
Yosunların üzerinden süzülerek akan sular birkaç metre sonra traverten biriktirmeye başlıyor ve traverten birikimi başladıktan sonra yosunlar hızla alan kaybederek ortadan kalkıyor.
Kuzalan Tabiat Parkı’na yaklaşık dört kilometre uzaklıktaki Pınarlar köyünde yer alan Göksu travertenleri de bir proje ile oluşturulan teras şeklinde büyüklü küçüklü göletleri, turkuaz ve beyaz renkleriyle mini Pamukkale’yi andırıyor. Traverten, mineral değeri yüksek sodalı su ile oluşuyor.
(HABER MERKEZİ)