Giresun'un Şebinkarahisar ilçesindeki kültürel varlıklar
Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma Meryem Ana Manastırı, Taşhan, Şebinkarahisar Kalesi ve Behramşah Camii ilgi çekiyor.
DUVAR - Tarihi yapılarıyla kültürel zenginlikler barındıran Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi, Roma, Selçuklu ve Osmanlı'nın izlerini günümüze taşıyor.
İlçede Kayadibi köyünde yer alan Meryem Ana Manastırı, bölgenin önemli kültürel yapıları arasında yer alıyor. Kayalık bir tepedeki doğal mağarada inşa edilen manastır, konumuyla dikkati çekiyor. Manastır, 4 kat ve 32 odadan oluşuyor.
Şebinkarahisar Kalesi ise Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu, Mengücekli ve Osmanlı dönemlerinde bölgenin en önemli kalesi olma özelliğini taşıyor. Kalenin ilk kuruluşunun Roma öncesine kadar gittiği, surların büyük bölümünün Mengücekler zamanında yeniden yapıldığı yönünde bilgiler bulunuyor.
17. yüzyılda Şebinkarahisar sipahi reisi Taban Ahmet Ağa tarafından yaptırılan ve geçen yıl Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu tamamlanan Taşhan, geçmişi günümüze taşıyor. Taşhan'ın içerisinde 6 oda ve 13 dükkan yer alıyor.