'Gladyatörler Şehri' Stratonikeia'da 2 bin 250 yıllık kanalizasyon bulundu: Su hala akıp gidiyor
Stratonikeia'nın tiyatro kısmında 2 bin 250 yıllık kanalizasyon sistemi bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt "Tiyatronun suyunu drenaj etmişler. Su 2 bin 250 yıl sonra bile akıp gidiyor" dedi.
DUVAR - UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan, "Gladyatörler Şehri" olarak bilinmesinin yanı sıra dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia'da 1977'de başlayan kazı çalışmaları devam ediyor.
Helenistik, Roma ve Bizans'ın yanı sıra Anadolu beylikleri, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemleri için de önem taşıyan antik kentte, yılın 12 ayı süren kazılarda birbirinden kıymetli eserler gün yüzüne çıkarılıyor.
Stratonikeia Antik Kenti'nde kuzey ve batı caddeleri ile Roma hamamının ardından tiyatro alanında yürütülen kazılarda da çalıştığı belirlenen yaklaşık 2 bin 250 yıllık kanalizasyon sistemi bulundu.
Sratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA'ya yaptığı açıklamada Karia bölgesinin en önemli kentlerinden Stratonikeia'nın, Anadolu'nun yerli halkı Karialılar ve Leleglere ait bir yerleşim yeri olduğunu söyledi.