Göbeklitepe 6 yılda 2 milyon 800 bin kişi tarafından ziyaret edildi

Urfa'da 1986 yılında tarlasını süren bir çiftçinin bulduğu heykelin ardından hala sürmekte olan kazılarına hız verilen Göbeklitepe Ören Yeri, 6 yılda 2,8 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Urfa Örencik Mahallesi yakınlarında ilk olarak 1963 yılında yapılan yüzey çalışmaları sırasında fark edilen, daha sonra 1986'da tarlasını süren bir çiftçinin bulduğu heykelle somut bulgulara ulaşılan Göbeklitepe Ören Yeri, 6 yılda 2 milyon 800 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Göbeklitepe'nin turistik değerine ilişkin açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, şunları söyledi:

"UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesinin ardından hem Urfa'nın hem Göbeklitepe'nin bilinirliği ve ziyaretçi sayısında gerçekten kayda değer artışlar oldu. UNESCO'ya girişinden bu yana Göbeklitepe 2 milyon 800 bin ziyaretçiyi ağırladı. Bu 6 yıllık süreçte pandemi dönemi, deprem ve sel felaketini yaşadık. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Göbeklitepe hem Urfa'nın hem bölgenin hem de kısmi olarak da ülkenin kültür turizmi anlamında lokomotif görevini üstlendi. Göbeklitepe'yi sadece bir ören yeri ve kazı alanı olarak görmemek lazım. Göbeklitepe Urfa için aslında bilimsel anlamda dünyaya ismini duyurdu, Taş Tepeler Projesi'nin de başlangıcı anlamında çok önemli bir nokta çünkü Göbeklitepe ile Urfa'nın neolitik dönemdeki yerinin dünyada ne kadar önemli bir yerde olduğunu bilim çevresine göstermiş oldu. Göbeklitepe'nin ziyaretçi sayısı artmaya devam ediyor ama gelecek dönemde sadece bölgemize ve kentimize değil, ülkemize kültür turizmi anlamında büyük bir ziyaretçi potansiyeli sağlayacaktır diye düşünüyorum" dedi.

'KAZILARIMIZ DEVAM EDİYOR, ÇIKARILAN ESERLERİ ARKEOLOJİ MÜZESİ'NDE SERGİLİYORUZ'

Göbeklitepe'deki kazıların, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılın 12 ayı devam edebilecek statüye alındığını ifade eden Aslan, "Kazılarımız devam ediyor, buradan çıkarılan tüm eserleri Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergiliyoruz. Bu kazılarda Göbeklitepe'de geçen yıl dünyanın en eski ve ilk boyalı domuz heykelini bulduk. Göbeklitepe'den çıkarılan eserleri merak eden misafirlerimizi müzemize davet ediyoruz. Göbeklitepe'deki kazılar bize her kazı döneminde farklı güzellikler, farklı buluntular veriyor. Bu yıl da beklentimiz bilim dünyasına yeni eserler kazandırması" ifadelerini kullandı. 

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)