Göçmenleri sürmek isteyen AfD, göçmenlerden oy istiyor: 'Büyük bir çelişki'

Faşist parti Almanya için Alternatif (AfD), Avrupa Parlamentosu seçiminde Türklerden ve diğer göçmenlerden oy istiyor. Geçtiğimiz aylarda partinin göçmenleri Almanya'dan sürme planı ortaya çıkmıştı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

ALMANYA – Arka arkaya ortaya çıkan skandallar sebebiyle kamuoyu yoklamalarında oy oranı epeyce gerileyen faşist parti Almanya için Alternatif (AfD), son aylarda gözünü göçmenlerin oylarına dikmiş görünüyor. Son olarak partinin Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili ve yeniden adayı Maximilian Krah, TikTok'ta bir video yayınlayarak Türklerden oy istedi. Partinin eş başkanı Tino Chrupalla da geçen mart ayında, “Göçmen kökenli insanlar Almanya'ya, partimize aittir. Seçimleri ancak göçmen kökenliler ile kazanırız” diyerek göçmenlerden oy istemişti.

Ne var ki, geçtiğimiz aylarda AfD'nin iktidara geldiğinde göçmenleri ülkeden kitleler halinde sürme planı yaptığı ortaya çıkmıştı. Alman medyasında AfD'nin göçmenlerden oy istemesi haberlerinde, partinin göçmenleri sürme planı hatırlatıldı, bu, büyük bir çelişki olarak nitelendi.

KRAH: YENİ GÖÇMENLER KİMİN EVİNİ VE İŞYERİNİ ALACAK?

2019'dan bu yana AfD'nin AP milletvekili ve yeniden adayı olan Maximilian Krah, TikTok'ta yayınlandığı videoda, “Türkler aslında AfD'yi seçmeli” diyerek Türklerden oy istedi. Krah, “Türkler, göçü engelleyen bir partiyi seçmeli. Yeni gelenler kimin evini ve işyerini alacak?” sorusunu yönelterek, yeni göçmenlerin Türkler ve diğer göçmenler için 'tehlike' olduğunu ileri sürdü. Krah, ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı anarak, Erdoğan'ın Türkiye'nin çıkarlarını savunduğu için Batı'da sevilmediğini, AfD'nin de Almanya'nın çıkarlarını savunduğu için sevilmediğini söyledi. Erdoğan'ı anması, Alman medyasında partinin Erdoğan yandaşlarını kazanma çabası olarak değerlendirildi.

Son kamuoyu yoklamalarında AfD'nin oyu yüzde 17 dolayında görülüyor. Geçen yılın sonlarında yüzde 23'e kadar yükselmişti.

GÖÇ UZMANI FOROUTAN: SAĞ GÖRÜŞLÜLER AFD'YE OY VERİYOR

Alman Göç ve Uyum Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Naika Foroutan, üç grup seçmenin AfD'ye oy verebileceğini söyledi. Alman İkinci Televizyonu'na (ZDF) konuşan Prof. Foroutan, bunların sağ görüşlü göçmenler, diğer partileri protesto edenler ile AfD'nin 'kötü' göçmenleri geri göndereceğini uman, kendilerini iyi sağlamış gören ve AfD'nin kendilerine dokunmayacağını düşünen göçmenler olduğunu söyledi.

Foroutan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Almanya'ya gelen Alman kökenlilerin genelden AfD'ye oy verdiklerini, Türklerin de geleneksel Sosyal Demokrat Parti'yi (SPD) seçtiğini hatırlattı. Türklerin son yıllarda SPD'nin uzaklaşmasına gönderme yapan Prof. Foroutan, Türklerden de AfD'ye oy gidebileceğini söyledi, partiler arasında en çok AfD'nin göçmenlerden oy almak için çaba gösterdiğini belirtti. Almanya'da 9 milyon dolayında göçmen kökenli seçmen bulunuyor, bunun yüzde karşılığı 14,5.

AVER: ÇOK DÜŞÜK DÜZEYDE OY VERİRLER

Caner Aver

Ruhr bölgesindeki Essen kentinde bulunan Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı (TAM) uzmanı Caner Aver, Türklerin çok az bir kesiminin AfD'ye oy vereceğini düşünüyor. Parti içinde etkin görev yapan göçmen kökenliler olduğunu hatırlatan Aver, Türklerin AfD'ye sempati duymalarının sebepleri hakkında şu görüşleri ifade etti:

“Başta gelen sebep, düzenli göçü ve mülteci göçünü kısıtlamak istemesi. Kendileri göçmen kökenli olmalarına rağmen toplumun daha fazla göçmeni alamayacağını, düzenin bozulacağını ve suç oranlarının göç ile artacağını düşünüyorlar. Temel olarak, toplumun kültürel olarak daha fazla renklenmesine karşı çıkıyorlar, bu yüzden katı göç politikasi izleyen partiye oy verebiliyorlar.

Oy verenlerin arasında kültürel olarak asilime olanlar da olabilir. Kendi kültüründen uzaklaşan ve kendini Alman kültürüne yakın bulanlar AfD'ye oy verebiliyor.”

KARAAHMETOĞLU: AFD, TÜRKLERİ APTAL YERİNE KOYUYOR

SPD federal milletvekili avukat Macit Karaahmetoğlu, göçmenleri Almanya'dan sürmek isteyen AfD'nin Türklerden oy istemesine, “AfD, Türkleri aptal yerine koyuyor” diyerek tepki gösterdi. Frankfurter Rundschau gazetesine konuşan Karaahmetoğlu, göçmenleri sürme planı yapan bir partinin göçmenlerden oy istemesini, büyük bir çelişki olarak niteledi. Karaahmetoğlu, AfD'nin insanların yüzüne karşı yalan söyleyen bir parti olduğunu, yoksullar için politika yaptığını söylediğini, oysa zenginler için politika yaptığı görüşünü ifade etti.