Gökçesu'da maden ocakları doğayı katledip gitti
Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Gökçesu Köyü’nde pasif durumdaki dört mermer ocağı, yıllardır rehabilite edilmeden bekletiliyor. Ormanlık alanda bulunan mermer ocakları sahasında göçüklerin bulunması tehlike yaratıyor. Köylülerin başvurusu üzerine Bursa Orman Bölge Müdürlüğü önlem olarak sadece tel örgü çekti.
Pelin Akdemir
BURSA - Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Gökçesu Köyü’nde beş mermer ocağından sadece biri aktif durumda. Diğer dört mermer ocağı ise uzun yıllardır rehabilite edilmemiş durumda bekletiliyor. Rehabilite edilerek tekrar ağaçlandırma yapılması gereken ormanlık alanda bulunan ocaklar, göçükler doldurulmadan, mermer bloklar kırılmadan bırakılmış durumda. Köylülerin başvurusu üzerine Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından rehabilite edilmemiş mermer ocakları, sadece tel örgülerle çevrelenmiş. Köylüler, mermer ocaklarının ne zaman rehabilite edileceğini ve işletmelere herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını soruyor.
’15-20 METRE OLAN GÖÇÜKLER KAPATILMADI’
Gökçesu Köyü Muhtarı Gürhan Altuğ, firmaların alanı terk ettikten sonra mermer ocaklarını Orman İşletme Müdürlüğü’nün teslim alarak, tel örgülerle kapattıklarını söyledi. Tel örgülerin kötü durumda olduğunu ve hurdacılar, hırsızlar tarafından yağmalandığını söyleyen Altuğ, “Bursa Orman Bölge Müdürlüğü altı ay önce bir mermer ocağına tel örgüler çekti. Hurdacılar girmiş, kaldırmışlar. Başka hiçbir şey yapılmadı. 15-20 metre olan göçükler kapatılmadı. Resmi olmasa da bu sahaların yanından yollar geçiyor.” dedi.
‘ÇOK SAYIDA AĞAÇ KESİYORLAR, HİÇBİR ŞEY OLMUYOR’
Öztürk, Göksutaş, Asar, Mega firmalarının işlettikleri mermer ocaklarının rehabilite edilmeden bırakıldığını aktaran Altuğ, “Şu anda köyümüzde sadece Yüksel Mermer firması çalışmalarına devam ediyor. Diğer mermer alanları 13 yıldır, 10 yıldır, 7 yıldır pasif durumda. Göksu taş, sekiz dokuz ay önce kapatıp gitti. Firmanın işi bittikten sonra devletin bu bölgeleri ağaçlandırması lazım. Ya da firmaya tekrar ağaçlandırması için şart koşması lazım. Bir vatandaş, ormandan bir ağaç kesse, yakalandığında mahkemelik oluyor, tarım aleti, traktörü her şeyi bağlanıyor. Ama bu işletmeler çok sayıda ağacı kesiyorlar, hiçbir şey olmuyor” diye konuştu.
Altuğ, mermer ocaklarının köye verdiği zararlara ilişkin, “Öncelikle oksijenimizi azaltıyor. Mermer ocakları bölgesindeki ağaçların hepsi gitti. Köylülerimiz hayvanlarını otlatmak için o bölgeleri kullanamıyor. Firmalar resmi izinlerini aldıkları için köylüler şikayetçi olsa da bir şey diyemiyorlar. Açıkçası işletmelerin resmiyette ruhsatları devam ediyor mu etmiyor mu bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ÇED RAPORLARINDA VAR AMA UYGULANMIYOR’
Gökçesu Köyü’nde yıllarca faaliyet gösteren farklı firmaların olduğunu belirten Yenişehir Çevre Platformu sözcüsü Şafak Erdem, “Bu firmaların ortak özellikleri, alanı rehabilite etmeden bırakmaları. Bu firmalar alanı terk ederken kazım alanlarını kapatmaları ve uygun görülen ağaçlandırma işlemlerini yapmaları gerekiyor" dedi.
“Son 10 yılda orman ve madencilik ile ilgili yapılan yasa değişiklikleri ile neredeyse her tür alt yapı tesisi orman alanlarında inşa edilebiliyor" diyen Erdem, mermer ocaklarının olumsuz etkisini şöyle aktardı:
“Son Sayıştay raporları da ortaya koydu ki bu tür faaliyetlere tahsis edilen alanların yüzölçümü kadar ormanların parçalanması da önem arz etmekte. Bu parçalanmanın biyoçeşitlilik üzerindeki olumsuz etkisi Sayıştay raporunda da yer alıyor. ÇED raporlarında da rehabilitasyon planları yer alıyor ama iş o aşamaya geldiğinde burada olduğu gibi 5 hatta 10 sene geçtiği halde bu planlar yürürlüğe girmiyor. Bu yamaç ormanlar bizim havzamızı besleyen suyun kaynağı. Su krizini yaşadığımız bu günlerde ormanlar çok daha kıymetli hem bizim hem de ormanlarda yaşayan tüm canlılar için.”
Konu ile ilgili konuştuğumuz Yenişehir Orman İşletme Şefliği sorularımıza cevap vermezken terk edilen ocaklar ile ilgili Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne soruları yöneltmemizi istedi.