Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen kayıtlara nasıl yaklaşılmalı?
Seçim döneminde adayları karalama ya da yüceltme amacıyla sesli deepfake’ler üretilebiliyor. Buna karşın, siyasetçiler de zaman zaman deepfake yaftalamasının arkasına sığınabiliyor. Peki gerçek ne?
DUVAR - Teyitçiler, birçok sahte, kurgu, montaj ve yapay zeka içeriği tespit edip gerçeğini ortaya koyabiliyor. Ancak Gökhan Zan olduğu iddia edilen ses kaydı gibi yargıya intikal etmiş meselelerde kesin konuşmak güç.
Yine de bir ses kaydının deepfake ile oluşturulup oluşturulmadığını anlamak için başvurulabilecek Resemble AI, DuckDuckGoose veya AI Voice Detector gibi bazı araçlar var. Ancak hem hiçbiri ücretsiz erişime açık değil hem de bu araçlar bizi yüzde yüz doğru sonuca ulaştırmıyor.
Yapay zekâ ile üretilen ses ve görüntülerin seçmen davranışını etkilemesinden, gerçeklik algısını bozmasından ve seçmenleri sandığa gitmemeye ikna etmesinden endişe ediliyor. Bu teknolojinin potansiyel riskleri olabileceği bir süredir vurgulanırken bu "alarmist" yaklaşımı eleştirenler de var.
Öyle ya da böyle yerel seçimlere günler kala, konu dönüp dolaşıp “deepfake” içeriklere geldi. Çünkü deepfake ve seçimlerin ilişkisi, sahte içerik üretip seçmenleri kandırmak gibi basit bir neden sonuç ilişkisinden çok daha katmanlı bir konu.