Gökpınar: İttifak ortakları daha hassas olmalı

Maltepe İlçesi’nde yer alan parka ırkçı Nihal Atsız'ın adının verilmesine tepkiler sürüyor. Kendi partisinin meclis üyelerinin de kabul oyu vermesinin üzücü olduğunu belirten CHP'li İBB Meclis Üyesi Hasan Gökpınar, ittifak ortakları İyi Parti’nin daha hassas davranması gerektiğini söyledi. Gökpınar, "AK Parti’li üyeler de Millet İttifakı'na fitne sokmak için bu önergeye kabul oyu verdi" dedi.

İBB Meclis Üyesi Hasan Gökpınar.
Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya
İSTANBUL -
 İstanbul'un Maltepe İlçesi'ndeki Yalı Mahallesi'ndeki Rıhtım Caddesi ile Turgut Özal Bulvarı arasında yer alan isimsiz parka ırkçı Nihal Atsız'ın adı verildi. Maltepe ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi İYİ Partili Uluer Kaya, Mart 2020 tarihli İBB Meclisi toplantısında Hüseyin Nihal Atsız'ın hayatının büyük bölümünün Maltepe'nin Köyiçi bölgesinde geçtiğini belirterek önerge vermiş ve oybirliğiyle gündeme alınmıştı. Önergenin, 19 Kasım tarihindeki İBB Meclisi oturumundan geçmesiyle, Yalı Mahallesi'ndeki isimsiz parkın adı 'Hüseyin Nihal Atsız Parkı' olarak değiştirildi. İYİ Parti'nin Maltepe teşkilatının sosyal medya hesabından konuyla ilgili yayınlanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na teşekkür videosunda, parkın isminin değiştirilmesi fikrinin Ekim 2019 tarihinde ortaya çıktığı ifade edildi.

‘GİDİN MHP’YE AİT SİLİVRİ BELEDİYESİ’NDEKİ BİR PARKA VERİN’

Konuyla ilgili konuştuğumuz Kadıköy ve İBB Meclis Üyesi Hasan Gökpınar’a göre CHP’nin ittifak ortağı İyi Parti’nin yürüttüğü çalışmalarda hassasiyetli davranması gerekiyor. İttifak olarak karşılıklı saygının önemli olduğunu belirten Gökpınar, şu yorumda bulundu: “Parklar, genelde ilçe belediyelerinin belirlediği bir konu. Bizim de hassasiyetlerimiz var, aynı şekilde İYİ Parti’li meclis üyelerinin de hassasiyetleri söz konusu olabilir. Biz de bazı bölgelerde çalışmalar yapmak istiyoruz, yaptığımız çalışmalara da dikkat ediyoruz. Parka Hüseyin Nihal Atsız’ın adını vermek istiyorsanız gidin Milliyetçi Hareket Partisi’ne ait Silivri Belediyesi’ndeki bir parka verin. Böyle bir kararın Cumhuriyet Halk Parti’li Meclis Üyelerinin de ortak kararıyla çıkması çok üzücü bir durum. Atsız ismi uzaktan, yakından CHP ile yan yana gelebilecek bir isim değil. Kendisi, rahmetli Alparslan Türkeş'ten daha koyu, daha kafatasçı bir isim.” 

'BU KARAR NORMALDE OYBİRLİĞİYLEHAYATTA ÇIKMAZ’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun karara veto yetkisi bulunduğu ama bunu yapacağını düşünmediğini belirten Gökpınar,  şu tespiti yaptı: “Önergeyi veren arkadaş aynı önergeyi ilçe belediye meclisinde de verdiyse ve kabul edilmediyse bunu tekrar gündeme getirmenin, İBB Meclisi’ne taşımanın ne anlamı var? Genelde parkların isimlerini ilçe belediyeleri veriyor. Büyükşehir belediyesi ise sokak ve caddelerin isimlerini belirliyor. Bu karar meclisten oy birliği ile çıktığı için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bu kararı bir ihtimal olsa da veto edeceğini düşünmüyorum. Ama karar, ilçe belediyesine ‘sizin yetkiniz alanında’ denilerek geri gönderilebilir. Ama belediye başkanı bunu yapar mı? Bilemiyorum. Gönderdiği takdirde konu zıtlaşmaya gider, daha da ses getirir ve daha kötü olur. Şu an Millet İttifakı'na bir saygı duyuyoruz ama onların da ittifakın ortağı CHP’ye saygı duyması gerekir. Arkadaşlarımız mecliste 10 kişi, biz 120 kişiyiz. AK Parti neden hemen kabul ediyor bu önergeyi? Neden birinci madde olarak gündeme alıyor? Bu, AK Parti’nin yapacağı bir iş değil ama huzursuzluk olsun diye yaptılar. Bu karar oybirliğiyle çıktı, normalde hayatta çıkmaz. Ak Parti’nin kabul oyu vermesindeki amaç, Millet İttifakı'nın içerisine fitne koymak. İttifak olarak bir çatlak söz konusu olamaz ama birbirimize saygı duymamız gerekiyor.”