Golan Tepeleri saldırısı sonrası itidal çağrıları: 'ABD'den talepte bulunuldu'

Lübnan Dışişleri Bakanı, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Golan Tepeleri'nde 12 kişinin öldüğü saldırı sonrası ABD'den talepte bulunarak İsrail'in itidal göstermesini istediklerini anlattı.

Golan Tepeleri'ne yönelik saldırıda hayatını kaybedenler için cenaze töreni düzenlendi. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail, Lübnan ve ABD'li yetkililer, 27 Temmuz Cumartesi akşam saatlerinde İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde çoğunluğu Dürzi nüfusun yaşadığı Mecdel Şems beldesine düzenlenen ve bir futbol sahasında 12 kişinin hayatını kaybettiği roket saldırısı hakkında açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri de konuyla ilgili açıklama yaparak çatışmanın taraflarından 'azami şekilde itidalli' olmalarını istedi.

İsrail'in Lübnan Hizbullahı'nı sorumlu tuttuğu ancak Hizbullah'ın suçlamaları reddettiği saldırı hakkında açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oren Marmorstein, tam ölçekli bir savaşın önlenmesi için Hizbullah'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararını uygulamaya zorlanması talebinde bulunarak, "Bunu diplomatik olarak yapmanın şimdi son dakikası" ifadelerini kullandı.

'DEVRİM MUHAFIZLARI VE HİZBULLAH TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN EDİLSİN' TALEBİ

AA'nın aktardığına göre, Marmorstein, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesine yönelik roket saldırısının Hizbullah tarafından yapıldığını savundu.

Saldırıda 'İran roketi kullanıldığı ve bunun Hizbullah’ın cephaneliğinde bulunduğunu' öne süren Marmorstein, “Cumartesi günkü katliam Hizbullah'ın tüm kırmızı çizgileri aşması anlamına geliyor. İsrail meşru müdafaa hakkını ve görevini kullanacak ve katliama yanıt verecektir” ifadelerini kullandı. Marmorstein, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve Hizbullah’ın terör örgütü ilan edilmesi talebinde bulunarak, “Dünyanın, Lübnan için yıkıcı olacak tam ölçekli bir savaşı önlemesinin tek yolu, Hizbullah'ı Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını uygulamaya zorlamaktır. Bunu diplomatik olarak yapmanın şimdi son dakikası” dedi.

LÜBNAN: ABD'DEN İTİDAL TALEBİNDE BULUNDUK

Dün yaşanan saldırının ardından İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyi dahil bir dizi noktada Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenlediklerini açıklamıştı. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Bou Habib'in Reuters haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, Lübnan hükümeti, ABD'ye talepte bulunarak İsrail'den itidalli olmalarını istemesini talep etti. 

Bou Habib'in paylaştığı bilgilere göre, ABD Lübnan hükümetinden de Hizbullah'a bir mesaj iletmesini istemiş, mesajında Hizbullah'ın itidal göstermesi talebinde bulunmuştu.

BLINKEN: ÇATIŞMANIN TIRMANMASINI İSTEMİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Golan Tepeleri'ne yönelik saldırı hakkında açıklama yaptı. İsrail'e benzer şekilde saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutan Blinken, her bir emarenin roketin Hizbullah tarafından ateşlendiği yönünde olduğunu, ABD'nin 'İsrail'in vatandaşlarını terör saldırılarından koruma hakkının yanında olduğunu', İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve çatışmanın tırmandığını görmek istemediklerini söyledi.

BM: TARAFLAR AZAMİ ŞEKİLDE İTİDALLİ OLMALI

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile BM Lübnan Özel Koordinatörlüğü de İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesini hedef alan roket saldırısının ardından 'İsrail ile Hizbullah arasında bölgeyi felakete sürükleyebilecek daha geniş bir çatışmanın ateşlenebileceği' konusunda uyarıda bulundu.

UNIFIL Misyonu Başkanı ve Başkomutanı General Aroldo Lazaro ile BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, hayatını kaybedenler arasında çocukların da olduğu Mecdel Şems saldırısı kınandı; 'sivillerin her daim korunması gerektiği' vurgulandı.

Taraflara azami şekilde itidalli olmaları, yoğun ve sürekli şekilde gerçekleşen çatışmalara son vermeleri çağrısı yapılan açıklamada, aksi halde 'tüm bölgeyi felakete sürükleyecek; daha geniş bir çatışmanın ateşleneceği' uyarısında bulunuldu. UNIFIL ile BM Lübnan Özel Koordinatörlüğü'nün Lübnan ve İsrail ile temas halinde olduğu aktarıldı.

UNIFIL Sözcüsü Andrea Tenenti, dünkü açıklamasında İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde yer alan Mecdel Şems'teki saldırının ardından İsrail ve Hizbullah arasında artan gerilimi düşürmek için taraflarla temas halinde olduklarını söylemişti.

Ne olmuştu?

İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesinde bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında, aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişinin hayatını kaybettiği, 17'si ağır 35 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. İsrail, 'ellerindeki istihbarat ve yaptıkları değerlendirme sonucunda' roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiğini belirterek, Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu açıklamıştı.

Lübnan Hizbullahı ise Mecdel Şems'te meydana gelen saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlayarak, 'olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını' ifade etmişti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek" ifadesini kullanmıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücüne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000'den bu yana Hizbullah'ın askeri nüfuzu altında bulunuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)