Golan Tepeleri saldırısında ölen çocuklar için cenaze töreni, İsrailli bakanlara tepki

İsrail, Golan Tepeleri'ne yönelik saldırıda hayatını kaybeden 12 kişiden 11'inin kimliklerini açıkladı. İsrailli bakanlar, saldırıda ölen 10 çocuk için düzenlenen cenaze töreninde protesto edildi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems'i hedef alan ve 12 kişinin hayatını kaybettiği roket saldırısında yaşamını yitiren çocuklar için cenaze töreni düzenlendi. Çoğunluğu Dürzi nüfusun yaşadığı beldede, bir futbol sahasına isabet eden füze saldırısının ardından düzenlenen cenazede İsrailli bakanlara tepki de vardı.

İsrail'in The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, bugün hayatını kaybeden 10 çocuk için cenaze töreni düzenlendi. Törene İsrail Ekonomi Bakanı Nir Barkat ve Çevre Koruma Bakanı Idit Silman da katıldı. Bu esnada bir kişi, "Dokuz ay boyunca bizi bıraktınız. Şimdi neden buradasınız?" diye sordu. Bu sözlere kalabalık da alkışlayarak destek verdi. Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Likud Partisi'ne mensup iki bakana hitap eden kişi, "Hiç utanmanız yok. Bir çocuk futbol oynamaya gitti ve evine dönmedi" diye konuştu.

Faşist Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de kalabalık tarafından protesto edildi. Kalabalıktan "Onu buradan çıkarın, onu istemiyoruz" sesleri yükseldi. Cenaze törenine ana muhalefet Yest Atid lideri, eski başbakan Yair Lapid'in de aralarında olduğu başka vekiller de katıldı. 

11 ÇOCUĞUN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

Kaynak: İsrail Dışişleri Bakanlığı

Öte yandan, İsrailli yetkililer, saldırıda hayatını kaybeden 12 kişiden 11'inin kimliklerini açıkladı. BBC'nin aktardığına göre, yaşamını yitiren 10 çocuğun isimleri ve yaşları şöyle: Fajr Laith Abu Saleh (16), Ameer Rabeea Abu Saleh (16), Hazem Akram Abu Saleh (15), John Wadeea Ibrahim (13), Iseel Nasha'at Ayoub (12), Finis Adham Safadi (11), Yazan Nayeif Abu Saleh (12), Alma Ayman Fakhr al-Din (11), Naji Taher al-Halabi (11), and Milad Muadad al-Sha'ar (10). Saldırıda Nathem Fakher Saeb isimli bir kişi de yaşamını yitirdi. 

Ne olmuştu?

İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesinde 27 Temmuz Cumartesi akşamı bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında, aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişinin hayatını kaybettiği, 17'si ağır olmak üzere 35 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. İsrail ordusu, 'ellerindeki istihbarat ve yaptıkları değerlendirme sonucunda' roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiğini belirterek, Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu açıklamıştı.

Lübnan Hizbullahı ise Mecdel Şems'te meydana gelen saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlayarak, 'olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını' ifade etmişti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek" ifadesini kullanmıştı.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)