Görme engellilerden YSK ve partilere kırmızı kart: Biz de pazar günü sizleri görmeyeceğiz

Görme engelliler Güvenpark'ta eylem yaptı. Engelliler YSK tarafından hazırlanan seçim şablonunda Brailla alfabesi bulunmamasının bağımsız, gizli oy kullanılmasını engellediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Altı Nokta Körler Derneği ve Türkiye Körler Federasyonu'nun aralarında bulunduğu görme engelliler dernekleri, Güvenpark'ta engelliler haftası kapsamında basın açıklaması yaptı.

Sorunlarını dile getiren görme engelliler, "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Engelliler burada siyasiler nerede?", "Söz yetki karar engellilere", "Fırsatta, görevde, hakta eşitlik", "Seçilmek hak ise engelliler Meclis'e" sloganları attı.

'ŞABLONU ENGELLİLERİN BAĞIMSIZ OY KULLANMASI İÇİN DÜZENLEMİYORLAR'

Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Fermani Kurtel, iktidarın ve muhalefetin görme engellilerin sorunlarını görmezden geldiğini söyledi. "Sizler bizleri görmezden gelirseniz, biz de pazar günü sizleri görmeyeceğiz" diyen Kurtel, görme engellilerin yaşadığı sorunların çok olduğunu ve gelinen noktada erişilebilirlikten uzak olunduğunu söyledi. Kürt’le şunları kaydetti:

"Kendine bakamayanlara ve yardımcı olan görevlilere verilen ücret 4 bin lira civarında. Geçmişte asgari ücret düzeyinde olan bu ücretler eridi. Günün koşullarına göre belirlenmesi gerekiyor. Erişilebilirlik ertelendi. Önümüzdeki bütün engelleri kaldırın. YSK'ye sesleniyoruz yasa çıktı ama ne hikmetse yasaya uymuyorlar. Şablonu engellilerin bağımsız oy kullanması için düzenlemiyorlar."

'BEN NASIL OY KULLANACAĞIM'

Türkiye Görme Engelliler Derneği Başkanı Fatih Karadayı ise sorunlarını dile getirmek için Türkiye'nin farklı bölgelerinden geldiklerini ve erişilebilir bir oy hakkı istediklerini söyledi. Karadayı, "Şablonlar Braille alfabesi basılmamış. Ben nasıl oy kullanacağım? Siyasiler engellilerin sorunlarını hiç konuşmadı. YSK bir yıldan fazladır hazırlaması gereken şablonları hazırlamadı. Görme engelliler nasıl oy kullanacak diye düşünülmedi. YSK yasal zorunluluğu değerlendirmedi. Bu durum siyasi katılımı da engelleyen bir durum. Oyların gizli kullanılması konusunda endişemiz var. Aileleriyle birlikte yirmi milyonluk nüfus hiçe sayılıyor." diye konuştu.