Görüşme belirsizliği, Navtex, neo-Osmanlıcılık ithamı: Atina-Ankara hattı geriliyor
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Kiryakos Miçotakis arasında görüşme yapılıp yapılmayacağı tartışmasının gölgesinde yeniden geriliyor.
DUVAR - Atina, Doğu Akdeniz’de 2020 yılında yaşanan gerginlik sonrasında göreceli sakin bir atmosferin hakim olduğu Türkiye-Yunan ilişkilerinin geleceği için kaygılı. Yunanistan hükümeti yetkililerinin son mesaj ve açıklamaları, Ege’de tansiyonun yeniden tırmanışa geçtiğini gösteriyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında New York’ta yapılması planlanan görüşmeye Atina'da ‘kesin’ gözüyle bakılmazken, son günlerde Ege’de yükselen tansiyona dikkat çekiliyor.
Öte yandan, Türkiye ve Yunanistan basınının New York’taki görüşmeye odaklandığı bir süreçte, Girit açıklarında yeni bir gerginlik meselesi gündeme taşınıyor. Atina ayrıca, Türk balıkçıların Yunanistan karasularını ihlal ettiği görüşünde. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise Ankara’yı ‘neo-Osmanlıcı’ yaklaşımlar içerisinde olmakla itham ediyor.
GÖRÜŞME BELİRSİZLİĞİ
Pazartesi öğle saatlerinde Duvar’a Atina’daki siyaset ve basın çevrelerinden yansıyan son bilgiler, Miçotakis hükümetinin Erdoğan’ın New York’taki olası görüşmeyle ilgili olarak açıklamasına tepkili olduğunu gösteriyordu. Buna göre, Miçotakis ve yakın mesai arkadaşları Erdoğan’ın son açıklamasının iki açıdan sorunlu olduğunu düşünüyor. Atina’ya göre Erdoğan ile Miçotakis'in görüşmesi an itibarıyla kesinlik kazanmış değil. Durum buken, Ankara’nın ‘görüşme yapılacak’ mesajı vermesi Atina’nın tepkisini çekiyor.
Atina’nın olası görüşmeyle ilgili ikinci çekincesinin, Erdoğan’ın görüşmeyi kamuoyuna açıklarken kullandığı üslupla alakalı. Duvar’ın Atina’daki kaynakları konuyla ilgili, "Biz Türkiye’den görüşme lütfunda bulunmasını talep etmedik” vurgusunda bulunuyor.
YENİDEN NAVTEX TARTIŞMASI
Atina’da Başbakanlık kaynaklarının New York’taki zirveye ‘olası’ gözüyle baktığı saatlerde Ege’de de yeniden Navtex tartışması yaşanıyor. ‘Nautical Geo’ isimli geminin Ege’de araştırmalara başlaması iki komşu ülkenin ilişkilerinde yeniden gerginliğe neden oluyor. Yeni gerginliğin odağında uzun yıllar Türk-Yunan ilişkilerini gölgeleyen kıta sahanlığı tartışması bulunuyor.
Yunanistan medyasına göre Dışişleri Bakanlığı tarafından Ankara’daki elçiliğe ‘Nautical Geo’ isimli geminin ‘Türkiye tarafından taciz edilmesini’ ve konuyla ilgili olarak ‘Türk tarafınca yasa dışı Navtex yayınlanmasını’ kınaması talimatı verildi. Türkiye ise ‘Nautical Geo’ isimli araştırma gemisinin Birleşmiş Milletler’e sunulan Türk kıta sahanlığı içerisinde hareket ettiği görüşünü öne çıkarıyor.
BALIKÇILAR ÜZERİNDEN DE ATIŞMA
‘Nautical Geo’ gemisiyle ilgili tartışmanın Türk-Yunan ilişkilerinin gündeminde olduğu esnada, Ege’deki balıkçılık faaliyetleri yüzünden de gerilim yaşanıyor. Yunanistan medya kuruluşlarına yansıyan yeni bilgilere göre, Dışişleri Bakanlığı Ankara’daki elçiliğe ‘Ege’de Türk balıkçı teknelerinin Yunanistan kara sularını ihlal ettiği’ gerekçesiyle Türkiye Dışişleri Bakanlığı nezdinde protesto girişiminde bulunması talimatı verildi.
‘NEO-OSMANCILIK’ İTHAMI
Ege’deki kıta sahanlığı ve kara suları meselelerinin ikili ilişkileri gölgelediği bu süreçte, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'tan da kayda değer bir açıklama geldi. Dendias geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ‘neo-Osmanlıcı’ politika yürütmekle itham etti.
“Türkiye’den neo-Osmanlıcı siyasetini değiştirmesini bekliyoruz” mesajını veren Dendias ayrıca, tarihi anıtlarla ilgili olarak Türkiye’nin laik geleneğe geri dönüp toplumunun önemli bir kısmının istemlerine cevap vermesi gerektiği görüşünü dillendirdi.