Göynük ormanı hala alev alev: Turizm tesislerinde kaygı dolu bekleyiş sürüyor

Kemer’de sarp kayalar arasında sadece havadan yürütülebilen yangın söndürme çalışmalarında 66 saat geride kaldı. Alevlerin karşı kıyısındaki turizm tesislerinde kaygı dolu bekleyiş sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Kemer ilçesindeki 24 Temmuz akşamı başlayan orman yangını, sarp kayalarla dolu dar bir vadide devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre yaklaşık 400 hektarlık alanın zarar gördüğü yangın hala kontrol altına alınamadı. Yangının rüzgarın etkisi altında yön değiştirme ihtimaline karşı Göynük mevkiinde D-400 Karayolu üzerinde önlemler arttırıldı. Yol boyunca çok sayıda itfaiye aracı, olası bir yön değişikliği halinde ani müdahale için bekletiliyor. Göynük Mahallesi'nin üst bölümünde süren yangının çevre mahallelere sıçraması ihtimaline karşı da kara ekipleri mahallelerdeki farklı noktalarda teyakkuzda bekliyor.

TESİSLERDE KAYGI DOŞU BEKLEYİŞ

Turizm tesislerinde ise kaygı dolu bekleyiş sürüyor. İşletmeciler ve tesislerde konaklayan turistler, bölgeden gece gündüz yükselen alevleri ve helikopterlerin mesaisini cep telefonu kameralarıyla kayda alıyor. Kemer sahilinden su alan helikopter pilotları, yanan alana dün gece de sürdürdükleri su dökme sürüşlerini, sabah saatlerinden itibaren sıklaştırdı. Yangın söndürme pilotu Mert Mayıslar, sarp kayaların arasındaki yangın sahasında alçak uçuş yaparak alevlerle mücadele ettikleri anları, kullandığı helikopterden görüntüledi.

ALEVLER MARİNADAN GÖRÜLÜYOR

Deniz Temiz Derneği Antalya Şubesi Başkanı ve turizm işletmecisi İzzet Ünlü, günlerdir bir türlü söndürülemeyen alevleri karşı kıyıdan büyük bir tedirginlikle izlediklerini belirterek, şunları söyledi: “Geceleri Kemer Marina’dan baktığımızda dağlardaki ateşi görüyoruz. Gün boyu Beldibi sahilinden su alan helikopterler dağlık alandaki ormana hiç durmadan su taşıyor. Günlerdir yoğun bir mücadele var ama nihai sonuç alınamıyor. Her sene yaşanan orman yangınları artık bu ülkenin kaderi olmamalı. Orman yangınlarını önlemek için riskli bölgeleri, riskli günlerde düzenli aralıklarla havadan sulamak, tedbire yönelik iyi bir yöntem olabilir.”

KARA ARAÇLARI SAHAYA GİREMİYOR

Alevler dağ yamacındaki kayaların arasında bulunan ağaçlardan yükseldiği için söndürme çalışmaları helikopter ve uçaklarla sadece havadan yapılıyor. Yangına karadan müdahale edilemiyor. Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Veysel Tiryaki, kıskaca alındığı kanyonda yangına karadan müdahale edilememesinin, mücadelenin saatlere yayılmasının ve uzamasının temel sebebi olduğunu söyledi.

ZİRVE ETEKLERİ VE KANYON YANIYOR

Yangını önümüzdeki saatlerde kontrol altına alabilmeyi hedeflediklerini belirten Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Veysel Tiryaki, Antalya Valisi Ersin Yazıcı ile Kemer İlçe Jandarma Komutanlığı önünde yaptığı açıklamada, son duruma ilişkin şöyle bilgi verdi: “Yangın, zirvedeki kayalıkların eteklerinde ve kanyonda devam ediyor. Şu an itibarıyla helikopter ve uçaklarla söndürmeye devam ediyoruz, kara araçları arazöz ve iş gücüyle yangını kontrol altına tutmak amacıyla teyakkuzda bekliyoruz. İnsanlarımızı duyarlılığa davet ediyoruz. 24 Temmuz’dan beri devam eden yangında çok daha büyük bir alan etkilenebilirdi. Başladığı andan 8 dakika sonra hava araçları ve arazözlerle bölgeye intikal edildi. Çok yoğun bir mücadele yürütülüyor. İnşallah can kaybı olmadan, turizm tesislerini etkilemeden kontrol altına aldık diyebiliriz. Konut ve işletmelerle ilgili şu an tehlike söz konusu değil.”

POLİKLİNİKLER HİZMET VERİYOR

Antalya Valisi Ersin Yazıcı da yangının çıktığı gün tedbir amaçlı tahliye edilen Kemer Devlet Hastanesi’nin yeniden hizmete açtıklarını belirterek, “Hastanemiz kapalı değil. Poliklinikler hizmet veriyor. İlk akşam yatan hastaları tedbir amaçlı tahliye etmiştik. İlk akşam 10 konut tahliye edilmişti, orada tehlikemiz söz konusu değil. Kayalık ve kanyonların olduğu derin bir vadide devam eden orman yangına havadan müdahale aralıksız devam ediyor" dedi.