Gözaltı görüntülerine tepkiye iddianame hazırlandı

Ankara'da 2019 yılındaki eylemde Merve Demirel'in gözaltına alındığı sırada çekilen görüntülere tepki gösteren avukat Cahit Kırkazak hakkında iddianame hazırlandı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye tepki gösteren Kırkazak, "Tepki tacizci, sapık eril zihniyetedir" dedi.

Avukat Cahit Kırkazak, cinsel taciz içeren gözaltıya tepki gösterdiği için hakkında iddianame hazırlandı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, avukat Cahit Kırkazak'ın sosyal medyada bir gözalrıyla ilgili paylaşımı için iddianame hazırladı. İddianame gerekçesi ise, 'Sesli yazılı veya görüntülü bir ileti ile kamu görevlisine hakaret' olarak belirtildi. Kırkazak, Ankara'daki TAYAD (Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği) eylemi sırasında gözaltına alınış görüntüleri kamuoyunda tepkilere neden olan Merve Demirel'in durumuna ilişkin fotoğrafı paylaşmıştı. Kırkazak, savcılığın bu nedenle iddianame hazırlamasına tepki göstererek, "Bu paylaşımıma soruşturma açanlar esasen kamu görevlisi ve kamu görevi olgusunu itibarsızlaştırmakta" dedi.

'TEPKİM ERİL ZİHNİYETE'

Ankara'da 2019 yılında yapılan eylem sırasında yaşanan olaya tepki gösteren Kırkazak, bu nedenle hakkında iddianame hazırlanmasının hukukla bağdaşmadığını söyledi.

Kırkazak, savcılığın hazırladığı iddianameye karşı şunları söyledi: "Bu paylaşımdaki tepkim, kadın bedenine yönelik barbar eril zihniyetin saldırmasına yöneliktir. Bu fotoğrafta; erillik, barbarlık, taciz ve sapıklıktan başka bir şey görmek mümkün değildir. Biz bu zihniyeti biliyoruz, bu zihniyet kadın bedenine saldırarak kadının iradesini kırmayı, kadını pasifleştirmeyi amaçlamakta. Oysa kadınlar direnişleriyle eril zihniyeti deşifre etmektedirler. Bu paylaşımımda hiçbir şahıs ve kurum hedef gösterilmemiştir. Tepki tacizci, sapık eril zihniyetedir. Bu paylaşımıma soruşturma açanlar esasen ‘kamu görevlisi' ve 'kamu görevi' olgularını itibarzılaştırmakta. Lakin kamu görevi tanımı kadın bedenine yönelik saldırı olmadığı gibi kamu görevlisi olmak da tacizi meşrulaştırmaz."

'PERSONEL İÇİN SORUŞTURMA AÇMAK YERİNE...'

Yargılama ile ilgili Kırkazak'ın avukatı Servet Sarıca ise müvekkilinin bu paylaşımının tamamen eleştiri mahiyetinde olduğunu söyledi. Sarıca, Ankara Barosu'nun gözaltı görüntülerine ilişkin söz konusu polis memuru S.S. hakkında suç duyurusunda da bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "Ankara’da S.S. isimli polis memurunun Merve Demirel isimli göstericiyi, yetkisi olmadığı halde gözaltına aldığı esnadaki cinsel saldırı eyleminde bulunması nedeniyle, dönemin HDP Hukuk Komisyonu üyesi, insan hakları savunucusu ve aynı zamanda avukat olan müvekkilim Cahit Kırkazak, sosyal medyaya da yansıyan kadının bedeni üzerindeki tacizi Twitter hesabı üzerinden eleştirmiştir. Emniyet teşkilatı, kamunun kendisine tanıdığı yetkiyi de kötüye kullanmak suretiyle bir kadının bedeni üzerinde böylesi fütursuzca tasarrufta bulunmaya cüret eden personeli hakkında soruşturma başlatmak yerine, bunu kadın haklarını koruma sorumluluğunun gereği olarak paylaşan müvekkilim hakkında soruşturma başlatma yolunu seçmiştir."

Sarıca şöyle devam etti: "Müvekkilim, Twitter hesabında kamu görevlilerine yönelik veya emniyet teşkilatına yönelik herhangi bir beyanda bulunmamış. Resimde sıfatı ve görevi belli olmayan, eylem esnasında sivil kıyafetler giyen erkeğin, erilliğin üst limitlerini zorlayan, insan olan hiç kimsenin kabul edemeyeceği, arkasında duramayacağı fiilini deşifre eden ve eleştiren müvekkilim olsa olsa bu eleştirisinden dolayı ödüllendirilebilir. Müvekkil açısından bu dava yargılandığı bir ceza davası değil, ömür boyu onur duyacağı bir davranışın eril zihniyete kabul ettirilmesi çabasıdır. Emniyet teşkilatını da insan haklarına onurlu bir duruş sergilemek ve itibarını korumak adına, hukuksuzluk yapan ve kadını itibarsızlaştırmaya çalışan personeline karşı gerekli tahkikatları yapması ve müvekkil hakkında suç duyurusu yapan tarafta değil, müvekkilin şahsında insan hakları savunucularının yanında bulunmaya davet ediyoruz. Son olarak şunu da söylemek gerekiyor: S.S. isimli polis memurunun yargılandığı davada kamu görevinin sağladığı gücü kötüye kullanmak suretiyle cinsel sarkıntılık suçundan hüküm giymesi ile müvekkilin haklılığı bir kez daha ortaya çıkmıştır."

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce de Kırkazak'ın da aralarında bulunduğu birçok avukat ve HDP üyesi hakkında, 'örgüt üyeliği' suçlamasından iddianame hazırlamıştı. 

NE OLMUŞTU?

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (TAYAD) tarafından 16 Şubat'ta Sakarya Caddesi'nde gerçekleştirilen eylemde Merve Demirel, kendisini gözaltına alan polisin cinsel saldırısına uğradı. Gözaltı anına ilişkin görüntüler kamuoyunda tepkilere neden olurken birçok siyasetçi ve hak savunucusu konuyla ilgili açıklama yaparak söz konusu kişilerin derhal istifa etmesi için çağrıda bulundu. 

Tepkiler büyüyünce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gözaltıyı yapan polis memuru S.S.'yi savunan sözler sarf ederek Demirel için, "Proje kadın" dedi. 

Ankara Barosu da polis memuru S.S. hakkında, 'Cinsel istismar' suçundan suç duyurusunda bulundu. S.S. yargılandığı davada "kamu görevinin sağladığı gücü kötüye kullanmak suretiyle cinsel sarkıntılık" suçundan hüküm giydi.