Gözde Bedeloğlu: Sivas Katliamı hepimizin açık yarasıdır
Sivas Katliamı'nın 30. yıldönümünde, yaşananları unutturmamak için Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesi kapsamında dijital bir kütüphane açıldı.
DUVAR- Sivas Katliamı'nın üzerinden 30 yıl geçmesine karşın, toplumun adalet beklentisi karşılık bulmadı, sorumluların bir kısmı kaçtı, yakalananlar gerektiği gibi yargılanmadı.
Birgün yazarı Gözde Bedeloğlu, "30 yıldır hafızalarda: Sivas Katliamı" başlıklı yazısında bu konuya dikkat çekti, "Bu cezasızlık politikası yaraları derinleştirdiği gibi hafızanın nesilden nesile aktarımı konusunda da güçlü bir direnç oluşturur" diye yazdı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesi kapsamında dijital bir kütüphane açtığını da duyuran Bedeloğlu'nun yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Adaletin olmadığı yerden kimseye hayır çıkmaz, çıkmıyor elbette. Anadolu’nun farklı inanç ve kimliklere ev sahipliği yapan kadim bir coğrafya olduğu, hatta bu çeşitlilik ile rengarenk bir mozaiğe benzetilmesi teoride hoş ama pratikte boş bir tanımlama. Farklılıklar, merkezi otoritenin kendine tehdit olarak görmeyeceği şekilde gerek sayısal olarak az, az değilse bile tonu mutlaka devlet grisiyle uyumlu olmak zorunda çünkü. Ötekileştirilen kişi ve gruplar katliamdan suikasta, hapislikten sürgüne çeşitli baskı, sindirme ve yok etme yöntemleriyle defalarca karşı karşıya bırakıldı bu topraklarda. Cezasızlık, suçun sürdürülebilirliğinin en önemli anahtarı. O yüzden yapılanların hatırlanması ve hatırlatılması düzenin hiç hoşuna gitmez. Katliamın 30. yılını anmak için Tuzluçayır meydanında toplananların ses sisteminin, 'Akşam oldu, artık güvenliğinizi sağlayamayız' diyen kolluk tarafından kesilmesi acı bir ironidir. 30 yıl önce bugün Sivas’ta yaşanan katliam ortak tarihimizin en büyük utançlarından biri. Bu gerçek ne anma engelleyerek ne de davayı zaman aşımına sürükleyerek unutturulabilir. Adaletsizlik, devletin başta mağdurlar olmak üzere toplumu var eden her birimize karşı işlediği bir suçtur. Ve bu cezasızlık politikası yaraları derinleştirdiği gibi hafızanın nesilden nesile aktarımı konusunda da güçlü bir direnç oluşturur. 10 Haziran’da, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesi kapsamında dijital bir kütüphane açıldı. (https://kutuphane.madimak.org/tr) Katliama ilişkin her türlü yazı, görsel ve işitsel materyalin derlenerek kamusal erişime sunulduğu bu kütüphane, hukuki ve politik mücadeleye katkı sunacak kapsamlı bir arşiv niteliğinde. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda ne zaman aşımı olur, ne de hafızaya kilit konabilir. Hepimizin açık yarasıdır Sivas Katliamı." (HABER MERKEZİ)