Greenpeace’ten mail kampanyası: ‘Yasayı Geri Çekin!’
Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılması içeren yasa tasarısı görüşülmeye devam ederken Greenpeace Akdeniz, komisyonda yer alan milletvekillerine mail gönderilmesini sağlayan bir kampanya başlattı.
DUVAR - Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, ‘Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılmasını” içeriyor. Greenpeace Türkiye’nin kanunda yapılmak istenen değişikliğin çözüm olup olmayacağına dair anketine katılanların yüzde 94’ü “Hayır” yanıtı verdi. Toplumda dile getirilen tepkilere karşın teklif bu hafta komisyona geldi.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 17 Temmuz’da yapılan birinci oturumda teklifin ilk üç maddesi kabul edildi. Sıradaki oturum 22 Temmuz Pazartesi günü gerçekleşecek.
‘HALA VAKİT VAR’
Greenpeace, “Hala vakit var” diyerek, teklif görüşmelerini sürdüren vekillere mail gönderme kampanyası başlattı. Mailde, komisyon sıralarda konuştukları konunun ülke tarihine önemli bir kırılma anı olarak yazılacağı vurgulanan vekillere şöyle sesleniliyor:
“Kanunun 20 yıldır yeterince uygulanmamasının, ilgili kurum ve kuruluşların görevlerini gerçekleştirmemesinin sonucunda geldiğimiz noktada çözüm, hayvanları yaşam alanlarından koparmak değil. En basit ve saf haliyle vurgulamak gerekirse, ülkemizde sıklıkla haberlere konu olan barınak koşullarından biliyoruz ki, sokaklardan toplanacak hayvanları, kapatıldıkları barınaklarda sağlıklı bir yaşam değil, hızlı ve acı dolu bir ölüm bekliyor.”
'AŞARILI DÜNYA ÖRNEĞİ ÖNÜMÜZDE HAZIR DURUYOR'
Sokak hayvanları için mevcut yasanın uygulanması çağrısı yapan mailde, çözümün hayvanları barınaklara kapatıp öldürmek değil, kısırlaştırma seferberliği başlatmak olduğu belirtiliyor.
“Sayın Milletvekili, hala vakit var, bu şiddetin önüne geçebiliriz. Çözüm için her türlü bilimsel araştırma, uygulama önerisi, başarılı dünya örneği önümüzde hazır duruyor. Hem sokaklarımızı daha güvenli hale getirebilir hem sokak hayvanlarımızın canlarını koruyabilir hem de birlikte yaşam kültürümüzü güvence altına alabiliriz.”