Grev cezası: Elazığ Eti Krom'da 150 işçi çıkartıldı
Temmuz ayında Elazığ Eti Krom madeninde greve katılan 150 işçi işten atıldı. 300 işçinin daha çıkarılacaklar listesinde olduğu öne sürülüyor.
ELAZIĞ - 2024'ün Temmuz ayında, olumsuz çalışma koşullarına karşı başlatılan grev ile gündeme gelen ETİ Krom A.Ş, işten çıkarmalar başladı. 30 Aralık 2024 tarihinde Alacakaya KEF bölgesinden ve Yarımcadaki fabrikadan yaklaşık 150 işçi işten çıkarıldı. Ayrıca, 300'e yakın işçinin daha işten çıkarılacağı iddia ediliyor. Çıkarılan işçiler arasında, daha önceki grev sürecinde aktif olan işçi temsilcilerinin de bulunduğu belirtildi. İşten çıkarmaların, 2024 Temmuz ayında gerçekleşen grevle ile bağlantılı olduğu öne sürülüyor. İş yeri temsilcileri işten çıkartılmaların önce sözlü olarak iletildiğini ardından dün itibari ile yazılı olarak tebligat yapıldığını söyledi.
'İŞÇİLERDEN İNTİKAM MI ALINIYOR?'
İşten çıkarılan işçi temsilcisi Ömer Arslan, 31 Aralık tarihinde firma müdürü Erdal Aslan'ın kendisi ile irtibata geçerek işten çıkartıldıklarını sözlü olarak ilettiğini aktardı. İşçilerin tazminatlarının verildiğini ama bundan sonraki süreç için büyük mağduriyetler oluşacağını ifade eden Arslan "Bize resmi olarak değil sözlü olarak işten çıkarılacağımız söylendi. Akabinde de işten çıkarıldık. İşten çıkartılan arkadaşlarımız temmuz ayında gerçekleşen greve katılan arkadaşlarımız. Ve işten çıkarılmanın esas gerekçesinin de bu olduğuna inanıyoruz. Birçok aile mağdur olacak. Burada çoğu ailenin geçim kaynağı bu fabrikada çalışmak. Şimdi bu ekonomik zorluklar içerisinde bu insanlar ne yapacak? Ayrıca aldığımız bir duyuma göre işten çıkarılan arkadaşların yerine çevre illerden personel alınacakmış. Bu doğru ise yapılan uygulama çok büyük bir haksızlık. Haklı bir mücadele verdiğimiz için işçilerden intikam mı alınıyor?'' dedi.
YENİ YILA İŞSİZ GİRDİLER
Eti Krom’un özelleştirilmesinin ardından istihdamın 7 bin 500 kişiden bin 500 kişiye kadar düşmesi, bu kez de işten çıkarmalarla devam ediyor. Kamu teşekkülü iken önemli bir istihdam kaynağı olan Eti Krom, 2004 yılında özelleştikten sonra işçilerin maaş artışı ve çalışma koşullarında iyileştirme taleplerini karşılamadığı için temmuz ayında grevle karşılaşmıştı. Grev sonunda işçilerin talepleri kabul edilmişti.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Alacakaya Belediye Başkanı Zafer Altınışık, yaşanan işçi çıkarmalarının birçok aileyi mağdur ettiğini belirtti. Altınışık, "Bu bir işçi kıyımıdır. Özellikle ekonomik koşulların bu kadar zor olduğu bir dönemde, bu kadar insanın işsiz kalması kabul edilemez" ifadelerini kullandı. Ayrıca, işçilerin hak gaspına uğradığını belirten Altınışık, “Elazığ gibi tüm dünyaya maden gönderen bir bölgede böyle bir tablo yaşanması hem üzücü hem de düşündürücü. Bizim aldığımız duyuma göre, 100’den fazla işçi işsiz kaldı ve bu insanların çoğu aile geçindiriyor. Onların haklarını savunmaya devam edeceğiz” dedi.
'DOĞAYI KATLEDİYORLAR, İŞÇİNİN HAKKINI YİYORLAR'
Başkan Altınışık, Eti Krom A.Ş’nin çevreyi tahrip eden vahşi madencilik yöntemleriyle ilgili daha önce ilgili makamlara raporlar sunduklarını da belirtti. "Bu şirket yıllardır Elazığ’ın kazançlarıyla ayakta. Doğayı katlediyorlar, işçilerin hakkını yiyorlar" diyen Altınışık, madenden elde edilen kazancın Elazığ’a hiçbir katkı sağlamadığını ve yöre halkının bu kaynaklardan yararlanamadığını ifade etti.
YRP İL BAŞKANI: KISSASA KISSAS GİBİ GÖRÜNÜYOR
Yeniden Refah Partisi (YRP) Elazığ İl Başkanı Erhun Karakuş, işçi çıkarımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Karakuş, işten çıkarmaların geçmişteki grev eylemleriyle bağlantılı olduğunu öne sürerek, "İşten çıkarmalar, kısasa kısas uygulaması gibi görünüyor" dedi. Ayrıca, KEF Bölgesi müdürünün işçi temsilcilerinin talepleri üzerine "Yapılan eylemden dolayı sesi çıkan kim varsa işten çıkarılacak" şeklinde bir açıklama yaptığı iddialarına da değindi. Karakuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, işçilerin haklarının korunmasını ve gerekli incelemelerin yapılmasını istedi.
Karakuş, "Eğer şirket zarar ediyorsa, işletme hakkının devletimize devredilmesi gerektiğini, eğer zarar etmiyorsa, keyfi işten çıkarma yapıldığını ve buna karşılık bakanlıkların denetim yapması gerektiğini" belirtti.