Greve giden metal işçileri: Sefalet zammına karşı taslaklar yenilenmeli

Birleşik Metal-İş'in 4 fabrikada grev kararı almasını değerlendiren işçiler, "Taslak gelen zamların karşısında eridi. Gelen zamların geri alınmasını ve taslağın yenilenmesini istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Birleşik Metal-İş ve MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. 4 fabrikada grev yapma kararı alınırken işçiler kendi onayları alınmadan sözleşme imzalanmamasını istedi.

Evrensel'in haberine göre, grev kararını değerlendiren Kroman ve Sarkuysan'da çalışan metal işçileri, "Sefalet zammına karşı taslaklar yenilenmeli, sözleşme işçilerin onayı alınmadan imzalanmamalıdır" dedi.

İnsanca yaşayacak ücret istediklerini söyleyen Kroman Çelik işçisi, "Kroman Çelik işçileri olarak gece gündüz demeden çalıştık. Yoğun mesai süreçleri karşısında patrona yüzde 1157 kâr ettiren ve bu emeği, kârları yaratan işçiler olarak şimdi MESS ve patronların biz işçilere reva gördüğü sefalet ücretine karşı birlik olma ve grev kararımızın arkasında durma günüdür. İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz" dedi.

'HAYDİ METAL İŞÇİLERİ, BİRLİK OLMA ZAMANI'

Taleplerini de sıralayan Kroman Çelik işçisi, "Sefalet zammına karşı taslaklar yenilenmeli ve sözleşme işçilerin onayı alınmadan imzalanmamalıdır. Haydi metal işçileri, birlik olma zamanı, el ele kol kola grev kararını fabrikalarda güçlendirme ve kazanımla sonuçlanana kadar mücadele etme zamanı. Ancak birleşirsek kazanırız" diye konuştu.

"Pandemi sürecinde ölümle yüz yüze kalarak durmadan çalıştık" diyen Sarkuysan işçisi ise "Emek üreten, kazandıran, patronların kârına kâr katan biz işçilerin bugün de o emeğimizin karşılığını alma günüdür. Gücümüz birliğimizden gelir. Birleşecek, kenetlenecek ve yenilmeyeceğiz" dedi. Hazırlanan taslakların zamlar karşısında günden güne eridiğini ifade eden Sarkuysan işçici, "Taslak gelen zamların karşısında eridi. Gelen zamların geri alınmasını ve taslağın yenilenmesini istiyoruz" dedi.

Sarkuysan önüne gelerek grev ilanını asan Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, "Grevimiz başta Sarkuysan işçisine, sendikamıza, konfederasyonumuza ve tüm Türkiye işçi sınıfına hayırlı olsun. Kimsenin şüphesi olmasın, biz kazanacağız" dedi. Grev ilanının fabrikaya asılmasının ardından işçiler "İşgal, grev, direniş" ve "İşçiler açken patronlara huzur yok" sloganını attı.

İşveren sendikası yüzde 17’lik ücret artışı önermişti. İşçi sendikası grev kararı açıklamasında, Mersin'deki Çimsataş Çukorova İnşaat Makinaları, İzmir'deki Totomak Makina, Kocaeli'deki Kroman Çelik ve yine Kocaeli'deki Sarkuysan Elektrolitik Bakır fabrikalarında, 14 Ocak 2022'de greve gidileceği duyurmuştu.

TÜRK METAL SENDİKASI MİTİNG YAPACAK

Öte yandan grev kararı alan Türk Metal de 2 Ocak Pazar günü Kocaeli’de ‘Metal Emekçileri Büyük Yürüyüş ve Mitingi’ düzenleyeceklerini duyurdu. Sendika, özel sektörde 130 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi için MESS ile anlaşamayınca ilk mitingi İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda yapmıştı. Bursa Gemlik Şubesi’nin 4. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Artık sözün bittiği yerdeyiz, bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız. Bundan sonraki süreçte, eylemse eylem, grevse grev” ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)