Grip aşısı tükendi, aralık ayında salgın tehlikesi var

Grip aşısının tükendiğini söyleyen uzmanlara göre salgın kapıda. TBB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, salgının ölüm sayılarında artışa yol açacağı uyarısında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kış mevsimi yaklaşırken, yeni tip korona virüsüyle hemen hemen aynı semptomlara sahip olan grip hastalığının önüne geçilmesi için tavsiye edilen grip aşısına, Covid-19 salgını nedeniyle yoğun talep var. Geçen yıl tüm dünyada maske kullanımı ve virüsün yayılım yollarının sınırlanmış olması nedeniyle neredeyse hiç görülmeyen grip vakalarında bu yıl sosyal tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte artış yaşanıyor.

Uzmanlar, Covid-19 salgını nedeniyle grip aşısı yaptırmanın önemine vurgu yapsa da şu an piyasada aşı bulunamıyor. 

PİYASADA GRİP AŞISI BİTTİ: GEÇ KALINDI 

Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Başkanı Emrah Kırımlı, temin edilen 2 buçuk milyon grip aşısının, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği risk gruplarının ağırlık derecesine göre yapılmaya başlandığını ancak yetersiz kaldığını söyledi.

Dr. Emrah Kırımlı: Grip aşıları en yüksek etkinliği almak için 15 Ekim ila 15 Kasım arasında yapılmalı.

Türkiye’de geçen yıl uygulanan sosyal kısıtlamalar nedeniyle grip vakalarının düşük seyrettiğini, bu yıl ise tedbirlerin gevşetilmesiyle aralık ayında ‘grip salgını’ tehlikesinin yaşanabileceğini anlatan Kırımlı, söz konusu iki buçuk milyon aşının ihtiyacı karşılamayacağına dikkat çekti. 

Sağlık Bakanlığı’nın grip aşısına 15 Kasım’da takviye yapılacağını açıklamasına rağmen piyasada hâlâ aşının bulunmadığını belirten Kırımlı, birçok risk grubunun aşı olamadığına vurgu yaptı ve “Geç kalındı” dedi.

‘GRİP SALGINI ÖLÜM SAYILARINDA ARTIŞ OLMASINA YOL AÇACAK’ 

Kırımlı, şu noktalara dikkat çekti: “Şu ana kadar 2,5- 3 milyon civarında kişi grip aşısı olabildi. Bunların arasında aşı hakkı olan 65 yaş ve üzeri kişileri de ( kalp krizi geçirenler, böbrek yetmezliği olanlar) içeren gruplar var. Ancak astım, KOAH hastaları için grip aşısı SGK kapsamında değil. Bu risk gruplarının bir kısmı 85 TL karşılığında aşı olabilmiştir ama büyük çoğunluğu aşı olamadı. Bu durum aralık ayında başlamasını öngördüğümüz grip salgınını daha tehlikeli bir hale getirebilir. Nitekim grip aşıları en yüksek etkinliği almak için 15 Ekim ila 15 Kasım arasında yapılması gereken bir aşıdır. Çünkü aşının etkisinin başlaması 4 ila 6 hafta arasında sürüyor. Bu yüzden de bu saatten sonra yaptığımız aşılar aslında seli önlemeye değil, selden insan kurtarmaya çalışmaya dönecek. Bu da fazladan ölüm sayılarında artış olmasına yol açacaktır.” 

‘GRİP AŞISI OLMASI GEREKEN RİSK FAKTÖRÜNDEKİ İNSAN SAYISI 15 MİLYON’ 

Kırımlı’ya göre Türkiye’de grip aşısı olması gereken risk faktöründeki insan sayısı 15 milyon civarında. Covid-19 salgını sürecinde grip aşısının temini noktasında daha iyi bir planlama yapılması gerektiğine dikkat çeken Kırımlı,  “Biz şu ana kadar yaklaşık 3 milyonluk bir nüfusu aşılayabildik. 65 yaş ve üzeri kişiler, kronik hastalığı bulunanlar başta olmak üzere risk faktöründeki kişileri şu ana kadar aşılamış olmamız gerekirdi. Türkiye’ye getirilecek grip aşısı miktarı da geçen seneden bu riskler göz önünde bulundurularak planlanmalıydı. Ancak yanlış planlama bir salgın tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor bizleri. Bekleyip göreceğiz ama umarım daha kötü bir tablo ile karşılaşmayız” uyarısında bulundu.

‘İNSANLAR ELLERİNDE REÇETELER AŞI BEKLİYOR’

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Eczacı Ali Fuat Gül ise şu an depolarda ve eczanelerde aşı olmadığını söyledi. Türkiye’ye bu yıl toplamda 3 milyon doz grip aşısı tanımlandığını ancak bu sayının çok yetersiz kaldığını ifade eden Gül şu bilgileri verdi:  

Ali Fuat Gül:  15 Kasım’da takviye yapılacağı ifade edildi ama şu an hâlâ elimizde aşı yok. 

“Bu yıl eczanelerin eline iki tip aşı geldi: Bir tanesi SGK tarafından karşılanan aşı, diğeri ise eczanelerden 85 TL karşılığında satın alınan aşı. Toplamda sisteme 3 milyon doz aşı tanımlandı ve bu aşılar kısa süre içerisinde bitti. Bizlere 15 Kasım’da takviye yapılacağı ifade edildi ama şu an hâlâ elimizde aşı yok. Gelecek gibi de durmuyor. İnsanlar ellerinde reçeteler aşı bekliyor. Bu reçetelerin de 4 iş günü süresi var. Bu aşı krizinin çözülmesi için dışa bağımlılığın azalması, aşı fabrikalarının kurulması ve ulusal bir aşı projesinin hayata geçirilmesi gerek."