Gül: Vesayet çağrışımlarından başta hukukçuların kaçınması lazım

Adalet Bakanı Gül, AYM üyesi Yıldırım'ın paylaşımı için "Yargı mensupları kararlarıyla konuşur. Yargı mensupları geçmişte de gördüğümüz gibi aktivizm içine girecek bir kurum, organ değildir. Bu anlamda sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalar, hele bir yüksek mahkeme üyesine yakışmaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım'ın "Işıklar yanıyor" paylaşımıyla ilgili açıklamada bulundu. Gül, "Vesayet çağrışımlarını ortaya çıkaracak tutum, davranış ve söylemlerden başta hukukçuların kaçınması lazım" dedi.

'YÜKSEK MAHKEME ÜYESİNE YAKIŞMAZ'

TBMM'deki AK Parti grup toplantısı öncesinde kısa bir açıklamada bulunan Gül şöyle konuştu: 

"Anayasa Mahkemesi anayasal bir organ. Saygın bir kurum. O saygınlığı öncelikle mahkemenin bir üyesinin koruması lazım. Yargı mensupları kararlarıyla konuşur. Yargı mensupları geçmişte de gördüğümüz gibi aktivizm içine girecek bir kurum, organ değildir. Bu anlamda sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalar, hele bir yüksek mahkeme üyesine yakışmaz. Dolayısıyla öncelikle mahkemenin değerli üyelerinin saygınlığı korumak için çaba içinde olması gerekir. Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye'de demokrasi kurumlar ve kurallarla işlemektedir. Vesayet çağrışımlarını ortaya çıkaracak tutum, davranış ve söylemlerden başta hukukçuların kaçınması lazım. Vesayet çağrışımı yapan veya vesayeti davet eden bir kurum olarak gösterme ya da görülme hususu başta o kuruma, demokrasimize zarar verir. Türkiye'de milletin beklentisi, millet adına karar veren kurumların özgürlükleri, hak ve adaleti bir an önce yerine getirmesi, kararlarıyla konuşmaları ve uyuşmazlıkları sona erdirmeleri."

(AA)