‘Gülistan’ın peşini asla bırakmayacağız’

Dersim'de Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden tam bir yıl geçti. Gülistan Doku’nun kaybedildiği 5 Ocak’ta tüm kentlerde kadınlar, Adalet Komisyonları öncülüğünde sokağa çıkacak. Bir yıldır her gün arama çalışmalarını takip eden Özgür Genç Kadın üyesi Gül Gökboğa, Doku’nun akıbeti belli olana kadar bu işin peşini bırakmayacaklarını söyledi: “Biliyoruz ki sessiz kalsaydık bu dava çoktan örtbas edilmiş olacaktı. Kadın katliamlarına, kadın kayıplarına, tacizlere, tecavüzlere alışmayacağız.”

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Dersim'de geçen yıl 5 Ocak'ta kaybolan Munzur Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Gülistan Doku hâlâ bulunamadı. Gülistan’ın kaybolmasıyla ilgili soruşturma devam etse de, Doku’nun ailesi ve kadın hakları savunucuları arama çalışmalarının yetersiz olduğu görüşünde. Gülistan Doku’nun kaybedildiği 5 Ocak’ta tüm kentlerde kadınlar, Adalet Komisyonları öncülüğünde Gülistan’ı sormak için sokağa çıkacak.

Özgür Genç Kadın (ÖGK) da bir yıldır yapılan arama çalışmalarını her gün takip ediyor. Gazete Duvar’a konuşan Özgür Genç Kadın üyesi Gül Gökboğa, baş şüpheli Zaynal Abarakov hakkında herhangi bir işlemin yapılmamasına tepki göstererek, “Biz kadınların Gülistan için yapacağı en mühim hareket, bir yıldan beri sadece 3 kere ifade veren baş şüpheli Zaynal’ı yargılatmak olacaktır” dedi. 

‘ŞÜPHELİNİN KORUNMASI İÇİN BAHANELER ÖNE SÜRÜLDÜ’

Gökboğa, Gülistan’ın kayboluşunun ardından geçen bir yıllık süreci şöyle anlattı: “Gülistan Doku Munzur Üniversitesi öğrencisi, 21 yaşında genç bir kadındı. Bu bir yılı dolduran süreçte; Gülistan’ın bulunmaması ve şüphelinin korunması için ‘intihar etti’ gibi belli bahaneler öne sürüldü. Uzunçayır Baraj Gölü’nde Gülistan için yapılan arama çalışmaları kısa bir sürede durduruldu.  Ailesi ise valilik tarafından tehdit edildi. Daha sonra kentlerde ve sosyal medya üzerinde yaptığımız “Baraj boşaltılsın, Gülistan Doku bulunsun” çağrılı eylemlerimiz; durdurulan ve etkin yürütülmeyen arama çalışmalarının kamuoyunda yankı uyandırmasıyla tekrar arama faaliyetlerine geçilmesini sağladı. Görüyoruz ki; adaleti biz kadınlar sağlıyoruz. Devlet ise nabza göre şerbet vererek; halk nezdinde infial yaratıp yaratmamasına bakarak hareket ediyor. Bunun sonucunda da baraj göletinde olmadığı ve Gülistan’ın intihar etmediği öğrenildi.”

Gül Gökboğa

‘ANNESİ ZORBALIKLA GÖZALTINA ALINDI’

En son MOBESE kameralarında Gülistan’ı darp ederken görüntülenen baş şüpheli Zaynal’ın baştan beri korunduğunu ve yurt dışına kaçmasına göz yumulduğunu ifade eden Gökboğa, şöyle devam etti: “Gülistan Doku’nun en son görüştüğü Zaynal Abakarov’un bir anda yurt dışına kaçmasına yardım edenler; Gülistan’ın ablası Aygül Doku'ya kanayan yarasıyla “kız kardeşimi bulun artık” dediği için cezalar kesti ve gözaltına aldı. Bir de üstüne, ne kadar acıdır ki artık kızının yaşıyor olduğundan ümidini kesip, “bari kemiklerini getirin” diyen Gülistan’ın annesi polisler tarafından zorbalıkla gözaltına alındı. Faillerin korunduğu, kadınların kaybedildiği, katledildiği bir dünya değil, gerçek adaletin sağlandığı bir dünyayı kadınlar olarak biz kuracağız. Hiçbir anne, hiçbir kadın artık ağlasın istemiyoruz.”

‘SESSİZ KALSAYDIK ÖRTBAS EDİLECEKTİ’

Gülistan Doku’nun akıbeti belli olana kadar bu işin peşini bırakmayacaklarını söyleyen Gökboğa şunları söyledi: “Gülistan Doku’nun kaybolmasının ülke gündemine oturmasının tek bir sebebi vardır; Kadınlar bu işin peşini bırakmadı, bırakmayacağız. Bizler, kadın katliamlarına, kadın kayıplarına, tacizlere, tecavüzlere alışmayacağız. Çünkü faili meçhul bir dava olarak kapanması istenen Gülistan Doku vakasının, sadece elimizdeki haber verilerine bakarak failinin meçhul olmadığını biliyorduk ve bu çok açıktı. Ve tüm kadınlar Gülistan için tüm kentlerde elimizi, kolumuzu sıvayıp onun bulunması için harekete geçtik; hâlâ daha bulunamayan Gülistan için çalışmalarımız devam ediyor. Çünkü çok iyi biliyoruz ki sessiz kalsaydık bu dava, çoktan üstü kapanmış; örtbas edilmiş olacaktı.”

‘SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

“Biz kadınlar Gülistan’ın peşini asla bırakmayacağız. Çünkü Gülistan gibi olan bir sürü kadın var.” diyen Gökboğa, tüm kadınlara 5 Ocak’ta sokağa çıkma çağrısında bulundu: “Her gün dünyada binlerce kadın katlediliyor. Binlerce kadın cinsiyetçi geleneklerle büyüyor ve hayatın her alanında cinsiyetçi uygulamalara maruz kalıyor. Şöyle bir gerçek de var: Bir ırkın altında ezilmiş bir ulusa, bir ırka sahip olmanın cinsiyetçiliğin ve ikincilleştirmenin iki kat daha hissedilir olduğunu biliyoruz. Bunun için Gülistan Doku bizim için önemlidir. Hem ezilen bir Kürt kızı hem de bir kadın olduğu için mevcut adalet sisteminin kayıtsızlığına uğramıştır. Ama biz kadınlar buna göz yummadık ve Gülistan için adalet arayışlarımızı dünya kamuoyuna yükselttik. Şimdi de biz kadınların Gülistan için yapacağı en mühim hareket 5 Ocak’tan beri sadece 3 kere ifade veren baş şüpheli Zaynal’ı yargılatmak olacaktır.  Bunun için bizler Gülistan Doku’yu aylardır soruyoruz ve sormaya devam edeceğiz. Kaybedildiği günde de olduğumuz kentlerde, yine sokaklarda olacağız ve bir kez daha soracağız!”

Türkiye’nin birçok sokağa çıkacak olan kadınların düzenleyeceği eylemlerin yer ve saatleri şöyle: 

Dersim, Seyit Rıza Meydanı: 12.00

Adana, Heykelli Park (Düş Yolcuları Parkı) : 18.00

İzmir, Alsancak Halkbank önü: 17.30

İstanbul, Kadıköy Süreyya Operası önü: 18.00

Diyarbakır, Ofis: 12.30

Adıyaman KESK binası: 13.00

Bursa, Fomara meydanı: 18.00

Antalya, Attalos Heykeli önü: 12.00