Gün boyu oturanlar ne kadar egzersiz yapmalı?
Uzmanlar, yaş ve vücut tipleri farklı olsa da durağan bir hayat geçiren insanların günlük 30-40 dakikalık bedensel faaliyetler sayesinde sağlığını koruyabileceğini ortaya koydu.
DUVAR - Uzun zaman boyunca oturmanın sağlığımız için iyi olmadığının fakındayız; fakat bütün gün oturmanın yol açtığı sağlık sorunlarının üstesinden gelmek için ne kadar egzersiz yapmak gerekiyor?
Araştırmalar, günde yaklaşık 30-40 dakika ter dökmenin işe yaraması gerektiğini ortaya koyuyor. Yeni araştırmaya göre, her gün yaklaşık 40 dakikalık “orta ilâ şiddetli yoğunluktaki bedensel faaliyet”, 10 saat boyunca hareketsiz biçimde oturmayı dengelemek için doğru miktar olabilir ancak herhangi bir süreyle egzersiz ve hatta yalnızca ayakta durmak bile bir düzeye kadar fayda sağlıyor.
YAKLAŞIK 45 BİN KİŞİNİN VERİLERİ İNCELENDİ
Araştırma, 2020 yılında yayınlanan ve dört farklı ülkede ‘fitness’ benzeri bedensel faaliyetler sürdüren, toplam 44 bin 370 kişiyi içeren daha eski dokuz araştırmayı analiz eden bir veri-analizi çalışmasına dayanıyor. Analiz, orta ilâ şiddetli yoğunlukta bedensel faaliyet için sarf edilen zaman azaldıkça daha durağan bir yaşam sürdüren insanlar arasında görülen ölüm riskinin arttığını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar makalelerinde şunları kaydediyorlar: “Yaklaşık 30-40 dakikalık orta ilâ şiddetli yoğunlukta bedensel faaliyet gerçekleştiren aktif kişilerde, hareketsiz geçirilen uzun süreler ile ölüm riski arasında görülen ilişki, kısa süreyle hareketsiz kalan kişilerden pek farklı değil.”
Farklı biçimde söyleyecek olursak, binlerce kişiden toplanan verilerde de görülebileceği üzere, bisiklete binmek, tempolu bir yürüyüşe çıkmak, bahçenizle ilgilenmek gibi makul düzeyde yoğun bedensel faaliyetler gerçekleştirmek, daha erken bir ölüm riskini, bütün bunları yaparak hareket ettiğiniz bir durumda görülecek seviyeye kadar azaltabilir.
NESNEL VERİLERİ BAZ ALDI
Buna benzer veri-analizleri her seferinde farklı gönüllüler, farklı zaman çizelgeleri ve koşullarda sürdürülen farklı çalışmalardaki noktaları ayrıntılı biçimde birleştirmeyi gerektirse de, bu özel araştırmanın sağladığı fayda, katılımcılar tarafından bildirilen verilere değil, giyilebilir cihazlardan sağlanan ve görece nesnel olan verilere dayanıyor olması.
Araştırma, ilk olarak, altı kıtadan 40 bilim insanının bir araya getirdiği Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 Bedensel Faaliyet ve Hareketsiz Kalma Küresel Kılavuzu’nun yayınlanmasıyla birlikte yayınlandı. İngiliz Spor Hekimliği Dergisi (BHSM) buna ek olarak hem araştırmayı hem de gözden geçirilmiş yönergeleri kapsayan özel bir baskı daha yayınladı.
Avustralya’da bulunan Sidney Üniversitesi’nden bedensel faaliyet ve toplum sağlığı araştırmacısı Emmanuel Stamatakis, “Bu kılavuzların da altını çizdiği üzere, bedensel faaliyetlerin tamamı önemli ve herhangi bir miktarda gerçekleştirmek, hiç yapmamaktan iyidir” diyor: “İnsanlar her şeye rağmen sağlıklarını koruyabilir ve durağanlığın zarar verici etkilerini dengeleyebilirler.”
Fitness yapanları baz alan araştırma, hareketsizlik haline karşı her hafta 150 ilâ 300 dakika orta yoğunlukta ya da 75 ilâ 150 dakika şiddetli yoğunlukta bedensel faaliyet öneren 2020 DSÖ yönergeleriyle büyük oranda uyuşuyor.