Dershane gitti, merdiven altı eğitim başladı

'Etüd merkezleri' üniversiteye hazırlanan öğrencileri çekmek için yayınladıkları ilanlarda cazip vaatler sunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümetin özel dershaneleri kapatmasının ardından kayıt dışı eğitim veren merkezlerin sayısında büyük artış yaşandı.

Kimi öğretmenler “Tıp kazandırmak bizim işimiz: 40 bin TL” gibi mesajlarla öğrenci çekmeye çalışırken, eğitim uzmanları herhangi bir kurumsal yapısı ve denetimi olmayan merkezlerle ilgili aileleri uyarıyor.

İlanlarda kullanılan ifadeler de dikkat çekici. İnternetten öğrenci arayan eğitimcilerden biri yaptığı işi şu cümlelerle anlatıyor: “Az laf çok iş. Kişiye özel programlama. Tıp için son 5 öğrenci, hukuk son 10 öğrenci. Yüksek hedefler için mutlaka arayın."

Milliyet gazetesinden Arif Balkan'ın, 11. sınıfa geçmiş bir öğrencinin velisi gibi aradığı merkez, 45 kişilik bir öğretmen ağına sahip olduklarını ancak bir kurum çatısı altında çalışmadıklarını anlatıyor. Tek ders için aylık 1200 lira aldıklarını anlatan telefondaki kişinin, “Öğrenci bütün derslerden eksik olsa, toplam 40 bin TL gibi bir rakam tutuyor. Bir kurum çatısı altına girmedik. Bir yer kiralayıp çalışınca sabit gider oluyor. Bu sefer de öğrenciye bağımlı kalıyorsun” demesi dikkat çekiyor.

Ne olmuştu?

Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde hayata geçen Demokratikleşme Paketi kapsamında Milli Eğitim Temel Kanunu’nda değişiklikler yapılmış ve ‘dershane’ tanımı literatürden tamamıyla çıkarılmıştı. Ayrıca ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına ya da bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması da engellenmişti. Binlerce dershane de özel okula dönüştürülmüştü.