Erdoğan'dan Mavi Marmara çıkışı: Giderken bana mı sordunuz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ilişkilerin bozulmasına neden olan Mavi Marmara saldırısı ile ilgili çark etti. 2010 yılında başbakanken desteklediği İHH'cıları 'gövde gösterisi yapmak'la suçladı, "Giderken bana mı sordunuz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeden sonra ilk kez konuştu. "Gerçekten her iki ülke için de çok faydalı bir görüşme yaptık" diyen Erdoğan, "Sayın Putin ile G20 toplantısında görüşme kararı aldık. İlk adım olarak turizmde adımları atalım kararı aldık" diye konuştu. Erdoğan, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili de isim vermeden İHH Vakfı'nı eleştirdi ve "Türkiye’den böyle bir insani yardımı götürmek için günün başbakanına mı sordunuz? Biz zaten yardımı yaptık, yapıyoruz. Bunları da yaparken, gövde gösterisi olsun diye mi yapıyoruz? Edebi adabı içinde yaptık yapıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanlığı personeliyle iftarda bir araya geldi.

Türkiye'nin, terör örgütlerinin hedefinde bir ülke olarak ağır bir imtihandan geçtiğini ifade eden Erdoğan, "Terörün, terör örgütlerinin, terör eylemlerinin üstesinden geleceğimizden en küçük bir şüphem yok" dedi.

'BUNLAR İL CEHENNEME ZUMERÂ'

Havalimanındaki saldırıyı düzenleyenlerin Müslümanlık ile alakası olmadığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Hem kendini patlatıyorsun hem de o insanlar bu sebeple orada ölüyorlar. Bunun insani, vicdani herhangi bir yanı var mı, İslami herhangi bir yanı var mı, yok. Bunlar ne Müslümanı ya, bunlar ilâ cehenneme zumerâ (Zumer Suresi'nde geçen; "Gruplar halinde cehenneme sevk edilirler" manâsına gelen söz) ya, oraya gidici bunlar. Cehennemde yerlerini hazırlamışlar. 'Bir kişinin ölümüne neden olmak tüm insanlığın ölümüne neden olmaktır' diyor bizim dinimiz."

'TÜRKİYE DE, RUSYA DA, İSRAİL DE KAZANMALI'

Erdoğan, İsrail ile Mavi Marmara gemisi saldırısı sonrası sorunlu olan ilişkileri düzeltme yolunda önemli adımlar atıldığını bildirdi. Bazılarının İsrail ile ilgili olayları farklı şekilde kaşıdıklarını ifade eden Erdoğan, "Biz İsrail ile olan ilişkilerimizi niye kesmiştik? Olay malum. Peki duruşumuzda o günden bugüne herhangi bir değişiklik oldu mu? Olmadı. Ama şimdi Sayın Obama'nın araya girmesiyle başlayan yeni süreç... 3 başlık talebimiz vardı. Bunun bir tanesi özürdü. Bunun özür olayını bizzat Sayın Obama'nın yanında, o zamanlar İsrail Başbakanı zaten ifade ettiler ve o madde gerçekleşti. Ama o günden bugüne 3 yıl içerisinde arkadaşlarımızın İsrail tarafıyla görüşmeleri oldu" dedi.

MAVİ MARMARA ÇIKIŞI: GÜNÜN BAŞBAKANINA MI SORDUNUZ?

İsrail ile ilişkilerde yaşanan son gelişmeleri eleştirenlere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Olayı yaşayan benim, olayı yaşayan benim özel temsilcilerim fakat sen neyi duydun, neyi gördün, neyi bildin? Söylemediğim şeyleri söylenmiş gibi gösterenler var. Çünkü bunlar akşam başka, sabah başka konuşurlar, böyle hareket ederler. İkinci başlığımız neydi bizim? Dedik ki tazminat. Görüşmeler yapıldı, 20 milyon dolar 10 şehidimiz için tazminat olarak belirlendi. Şimdi çıkmışlar onlara farklı şeylerle, 'Olur mu 20 milyon, ne demek, siz daha fazlasına layıksınız.' Bu kanın rakamı olur mu? Şu anda yapılan görüşmeler neticesinde böyle bir tazminata karar verilmiş. Alır veya almaz ama biz burada uluslararası bazda bir adım atıyoruz. Siz kalkıp da Türkiye'den böyle bir insani yardımı götürmek için günün Başbakanına mı sordunuz? Biz zaten oraya gerekli yardımı, Gazze'ye bugüne kadar hep yaptık, yapıyoruz. Filistin'e yaptık, yapıyoruz ama bunları da yaparken bizler bir yerlere gövde gösterisi olsun diye değil, her şeyi uluslararası diplomasi neyse bu diplomasi içinde yaptık, yapıyoruz. Bundan sonra da yapacağız. Bunları davul zurna çalarak değil, edebi, adabı içerisinde yaptık, yapıyoruz."

MUHALEFETE: SEN ÖZÜRLÜYSEN, ANLAMIYORSAN BEN NE YAPAYIM?

Türkiye ile İsrail arasında imzalanan mutabakata ilişkin Erdoğan, "Gelin bize Meclis'te anlatın diyorlar. Başbakan anlatıyor, ben anlatıyorum... Sen anlamıyorsan, özürlüysen ben ne yapayım" diye konuştu.

'İSRAİL TÜRKİYE ÜZERİNDEN YARDIMA İZİN VERECEK'

Erdoğan, cuma günü Mersin'den İsrail'e 14 bin ton insani yardım malzemesi yüklü geminin kalkacağına işaret ederek, gemide gıdadan giyeceğe ve çocuklara verilecek hediyelere kadar birçok malzeme bulunduğunu kaydetti.

Gazze'de 200 yataklı bir devlet hastanesinin bitirildiğini vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, hastanenin şu anda tıbbi teçhizatlarının döşendiğini, daha sonra da açılışının yapılacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in okullar konusunda verdiği söze dikkati çekerek, "İsrail'in Türkiye üzerinden bu tür yardımların girmesine müsaade edeceğini" vurguladı.

'PUTİN İLE TURİZM ADIMLARINI SÜRATLE ATMA KARARI ALDIK'

Putin ile olan telefon görüşmesine ilişkin Erdoğan, "Sayın Putin ile Eylül ayında Çin'de yapılacak G20 toplantısında daha kapsamlı görüşme kararı aldık. Turizmle ilgili adımları süratle atma kararı aldık. Kendileri de bakanlar kuruluna başkanlık ederek talimatı verdi. Arkadaşlarımız bunu bizzat takip etti" dedi.

mavimarmara

MAVİ MARMARA SALDIRISI NASIL OLMUŞTU?

Mavi Marmara Olayı, İnsani Yardım Vakfı'nın organizasyonu ile İsrail ablukasındaki Gazze'ye yardım malzemeleri götürmek üzere bir grup gemi ile birlikte yola çıktı. Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde gerçekleşen olayda, 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze'ye yakın uluslararası sularda İsrail Ordusu gemiye asker çıkarmış, yolculardan 9'u ölmüş, bir kısmı yaralanmıştı. Mavi Marmara Olayı sonrası Erdoğan ve AK Parti hükümeti uluslararası girişimlerde bulunmuş, Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişki askıya alınmıştı.