Merkel İncirlik'te ısrarcı: Asker ziyareti bir gereklilik

Alman Parlamentosu'nun Ermeni soykırımı yasasını kabul etmesi sonrası patlak veren İncirlik gerilimi sürüyor. Almanya Başbakanı Merkel, Alman vekillerin, IŞİD'e karşı koalisyon kapsamında İncirlik'te görev yapan Alman askerlerini ziyaretinin 'gereklilik' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman kamu kanalı ZDF'de yayımlanan geleneksel yaz röportajı programına katılan Merkel, "Milletvekillerimizin İncirlik'e seyahati gerekli" dedi. Merkel, ilgili bir soru üzerine Alman parlamentosunun Ermeni soykırımı kararıyla Türkiye'nin bakışı arasında görüş ayrılığı olduğunu hatırlatıp, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la NATO zirvesinde yaptığı görüşmede konuyu ele aldıklarına değindi.

'ERDOĞAN'LA GÖRÜŞME YAPICIYDI'

Erdoğan görüşmede Merkel'e ziyaret izni için bir şart koşarak, “Parlamentonun 'Ermeni soykırımı' kararı hükümetin tavrı değildir” ifadeleriyle kamuoyuna açıklama yapmasını talep etmişti. Merkel ise ZDF'ye demecinde, Erdoğan'la görüşmesini 'yapıcı' diye niteleyip temasların devam ettirilmesi gerektiğini söylemekle yetindi. Almanya Başbakanı, ülkesinde ordunun parlamentoya bağlı olduğunu hatırlatıp, vekillerin kendi askerlerini ziyaret edebilmesinin yolunun bulunması gerektiğini ifade etti.

ERDOĞAN'DAN MERKEL'E: ELLERİNİZ SOĞUK

Fotoğraf: Arşiv Fotoğraf: Arşiv

Alman medyası ise Erdoğan'ın görüşmede Merkel'e "Elleriniz soğuk" dediğini, görüşmenin de muhtemelen soğuk bir havada geçtiğini savundu. Süddeutsche Zeitung, Erdoğan-Merkel diyaloğunu şöyle aktardı:

Erdoğan: Dışarıda mıydınız?

Merkel: Niçin?

Erdoğan: Elleriniz soğuk da...

Merkel: Suçlusu klima.

ASKERLER ÇEKİLECEK Mİ?

Öte yandan, Alman siyasetinden Türkiye'nin ziyaret izni vermemesine tepki büyüyor. Sosyal Birlik Partisi Genel Sekreteri Andreas Scheuer, "Türk Cumhurbaşkanı, davranışıyla Alman askerlerinin İncirlik'te NATO misyonundan çekilme riskini artırıyor" derken, Sosyal Demokrat Partili vekil Niels Annen "Gerginlikleri aşmak istiyoruz, ancak şu net olarak bilinmeli: Türkiye'nin sürekli olarak izin vermemesi, NATO misyonuna Almanya'nın katılımını sonlandırabilir" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

IŞİD'e karşı mücadele konusunda uluslararası koalisyona destek olmak üzere İncirlik Üssü'nde 240 dolayında Alman askeri ve altı Tornado keşif uçağı bulunuyor. Türkiye'nin, İncirlik'te inceleme yapmak isteyen Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ve beraberindeki parlamenterlere giriş izni vermemesi üzerine, bizzat Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen geçen hafta İncirlik'i ziyaret etmişti. Öte yandan, Almanya'yla Türkiye arasında İncirlik'te Alman askerleri için sosyal tesisler ve askeri komuta merkezi kurulması konusunda görüşmeler sürüyor.

SPIEGEL: İMKANSIZ TALEP

Alman Der Spiegel dergisinin internet platformu Spiegel Online ise gerilim konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilemediğini yazdı. Haberde, Alman siyasilerin İncirlik ziyareti meselesinin 'utanç verici bir skandala' dönüştüğü belirtilirken, Merkel'in Erdoğan'ı bu konuda ikna edemediğine yer verildi. Ayrıca Erdoğan'ın da Almanya Başbakanı'ndan 'imkânsız bir talepte bulunduğu' yorumu yapıldı. (DHA, Deutsche Welle Türkçe)