Yüksek yargı üyeleri eylemde

Yüksek yargı üyeleri, Yargıtay ve Danıştay'ı yeniden dizayn eden kanuna tepki gösterdi, "Yürütmeyle uyumlu ve yandaş bir yargı oluşturulduğu" vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yargıtay ve Danıştay üyeleri, TBMM’de kabul edilen, Danıştay ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında görüşlerini ifade etmek için bir açıklama yaptı. Ankara’da Yargıtay Binası önünde yaklaşık 20 yüksek yargı üyesinin cübbelerini giyerek katıldığı basın açıklamasında yeni çıkan kanunla, yürütmeyle uyumlu ve yandaş bir yargı oluştuğu kanaati vurgulandı.

'YARGITAY VE DANIŞTAY'A TASFİYE'

Yargıtay ve Danıştay üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Üyesi Salih Özyakut şunları söyledi:

Bu kanunla, dünya tarihinde eşine az rastlanır bir şekilde, Yargıtay ve Danıştay fiilen tasfiye edilmek istenmesine rağmen, ne yazık ki buna öncelikle tepki vermesi gereken Yargıtay ve Danıştay yönetiminden bugüne kadar bu konuda kamuoyuna olumlu ya da olumsuz herhangi bir açıklama yapılmadığından, bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur.

'YANDAŞ YARGI YARATILMAK İSTENİYOR'

Kısa zaman süreçleri içinde siyasi iktidar tarafından yüksek yargı organlarının yapısı ile bu denli oynanmasının amacının, görünüşte istinaf mahkemelerinin kurulması olduğu ifade edilmektedir. Oysa gerçekte, ‘boşalt-doldur’ yapılarak, yürütmeyle uyumlu ve yandaş bir yargı oluşturularak, yürütmenin yargı içinde dizayn ettiği, yürütmenin etkisine kapalı kalan üyelerin tasfiyesinin amaçlandığı konusunda kamuoyunda yaygın bir kanaat bulunmaktadır. Bu tasfiye kanunu ile birlikte tüm üyelikler sona erdirilmekte ve üyeliği sona erenler arasından, Yargıtay için HSYK, Danıştay için Cumhurbaşkanı ve HSYK tarafından yeniden seçim yapılması öngörülmektedir.

'YSK DE TASFİYE EDİLİYOR'

Açıklamada kuvvetler ayrılığı ilkesinin ortadan kaldırıldığı ifade edilirken, Yüksek Seçim Kurulu’nun da tasfiye edildiği belirtildi ve “Cumhurbaşkanı ve Yargıda Birlik Platformu tarafından seçilen üyelerin egemen olduğu HSYK tarafından belirlenecek üyelerden oluşacak yeni yüksek yargının yeniden seçeceği Yüksek Seçim Kurulunun tarafsız olacağı konusunda şüpheler oluşacaktır” ifadeleri yer aldı.

'KANUN, AİHM'E AYKIRI'

Özyakut açıklamasında Danıştay Kanunu’nun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve diğer uluslararası belgelere aykırı olduğunu vurgulayarak düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini belirtti.