Guardian: Erdoğan intikam hırsına karşı koymalı

İngiltere'nin sol eğilimli gazetesi The Guardian, darbe girişimi sonrası AK Parti hükümetine itidal çağrısı yaptı. Gazetenin dış politika yazarı Simon Tisdall, demokrasi vurgusu yaparak "Aşırı tepki, şu an Türkiye’nin ve Erdoğan’ın en büyük düşmanı" diye yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya basını Türkiye'deki darbe girişimine geniş yer ayırırken, The Guardian gazetesinin dış politika yazarı Simon Tisdall'dan bir 'uyarı' geldi. 'Türkiye'nin iyiliği için Erdoğan intikam arzusuna karşı koymalı' başlıklı makalede, Tisdall darbe girişimi sonrasında demokrasiden ödün verilmemesi gerektiğini yazdı.

'EN BÜYÜK DÜŞMANI AŞIRI TEPKİ'

Tisdall, "Erdoğan’ın fevri bir yaradılışı var. Türkiye Cumhurbaşkanı, muhaliflerine ve kendisini eleştirenlere karşı acımasız bir sicile sahip" diye başladığı makaleye, şu sözlerle son verdi: "Eğer demokrasinin kurtarıcısı olduğunu savunan Erdoğan, darbecileri cezalandırmak için o demokrasinin altını daha fazla oyarsa, çelişki kabak gibi ortaya çıkacaktır. Aşırı tepki, şu an Türkiye’nin ve Erdoğan’ın en büyük düşmanı."

Makalenin tercümesi özetle şöyle:

"Erdoğan Batılı liderler arasında popüler bir figür değil. ABD’yle Kürtler ve Suriye, AB’yle kitlesel göç ve sığınmacılar, Arap komşuları ve İsrail’le cihatçı terör, Rusya’yla da sınır ihlalleri yüzünden çatıştı. İnsan hakları ve medya özgürlüğü konusundaki sicili, Batı’da giderek artan biçimde eleştiriliyor.

'HİÇ GÖRMEDİĞİ SEMPATİYİ GÖRECEK'

Fakat Erdoğan ve AKP’nin zorla devrilebileceği, parlamentonun tanklarla bombalandığı ve Ortadoğu’da nadir bir başarı sayılan bu demokratik sistemin silah zoruyla ortadan kaldırılabileceğine dair bir anda beliren ihtimal, Washington ve Brüksel’de hızlı, iç karartıcı bir etki yaratacaktır.

Erdoğan sorunlu olabilir. Fakat bu kilit önemdeki stratejik müttefik ve NATO üyesinde, seçilmemiş bir askeri cuntanın ortaya çıkması süresiz bir biçimde daha kötü olacaktır. Şimdi bir süreliğine, Türkiye Cumhurbaşkanı’na bugüne kadar görmediği bir sempati ve destek dönemi yaşanacaktır. Nihayetinde, mükemmel olmasa da Erdoğan bir demokrat.

'SAKİN DEVLET ADAMI GİBİ DAVRANMALI'

Erdoğan bu nadir dayanışma anını – çünkü çok uzun sürmeyecektir- intikam alma yönündeki doğal içgüdüsünü bastırıp dizginlemek için kullansa iyi eder. Daha da fazla istikrarsızlık yaratmak yerine, şok içindeki yaralı bir ulusu birleştiren sakin devlet adamı gibi görünmesi daha iyi olacaktır.

'KÜRTLERLE SAVAŞI TIRMANDIRABİLİR'

Şimdi, Erdoğan’ın darbe girişimini sadece orduyu tasfiye etmek için değil, aynı zamanda güneydoğudaki Kürt azınlığa karşı ilan edilmemiş savaşını yoğunlaştırmak, Kürt yanlısı ve diğer muhalif siyasetçilere saldırmak, kendi başkanlık yetkilerini güçlendirecek tartışmalı anayasa değişikliklerini zorla geçirmek ve hükümetinin bağımsız medya, gazeteciler ve akademisyenlere yönelik tacizini artırmak için kullanmasından korkuluyor.

'DAYANIŞMAYI KAYBEDER'

Eğer Erdoğan bu yoldan giderse, başarısız darbe girişimiyle yurt dışında topladığı sempatiyi hızla kaybedecek, sokaklardaki dayanışma da kaybolacaktır. Eğer darbedeb ‘işgalcileri’ sorumlu tutmaya devam eder ve Türkiye Cumhuriyeti’ni yok etmeye meraklı bu meşum yabancı güçlerin hayaletini daha fazla baskıyı meşrulaştırmak için kullanırsa, topladığı ahlaki sermayeyi çöpe atacaktır.

Eğer demokrasinin kurtarıcısı olduğunu savunan Erdoğan, darbecileri cezalandırmak için o demokrasinin altını daha fazla oyarsa, çelişki kabak gibi ortaya çıkacaktır.."

MAKALENİN İNGİLİZCE TAM METNİ Aşırı tepki, şu an Türkiye’nin ve Erdoğan’ın en büyük düşmanı