Fethullah Gülen: Darbe iddialarını uluslararası komisyon araştırsın

Fethullah Gülen, Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgisinin olmadığını söyledi. Gülen "Belki böyle bizden gibi görünen onlara yakın bir tanesi o üç beş subayı tahrik ederek öyle film gibi, senaryo gibi bir şey yaptı, yani öyle de olabilir. "

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de yaşayan Fethullah Gülen, Türkiye’deki darbe girişimiyle ilgili kendisine yöneltilen suçlamaları ‘iftira’ diye niteledi. Gülen, bu iddiaları uluslararası bir komisyonunun araştırmasını da istedi.

Gülen, Pennsylvania eyaletindeki konutunda, aralarında Amerika’nın Sesi'nden Mehmet Toroğlu'nun da olduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

'İÇLERİNDE BİZE SEMPATİ DUYANLAR OLABİLİR'

"Cemaate sempati duyan bazı kişiler darbe girişimine karışmış olabilir mi sorusu yöneltilen Gülen şu yanıtı verdi:

“Sempati duyan insanlar size sormadan bir yerde bir yanlışlık yapıyorlarsa şayet, onlar farkına varmadan bu davaya, bu hizmete ihanet ediyorlar. Yani 17 Aralık’ta da 25 Aralık’ta da bu işi yapanlar size sempati duyanlarsa şayet farkına varmadan Türkiye’nin birliğine ve beraberliğine kastediyorlardır. Bir de size sempati duyanlardan içlerinde olanlar olabilir. Eğer böyle bir şey yapıyorlarsa, bir darbe girişiminde bulunuyorlarsa onlar da Türkiye’nin birliğine ve beraberliğine zarar veriyorlar, toplumu ayrıştırıyorlar. Bu tür yapılan şeyleri doğrudan doğruya milletimize karşı, onları ayrıştırmaya matuf bir hıyanet sayıyorum.”

'TÜRKİYE'YE KENDİ RIZAMLA GİDERİM'

Amerika tarafından Türkiye’ye iade edilmesi ihtimalinden endişe duyup duymadığı yönündeki bir soru üzerine de Gülen, şunları söyledi:

“Ben son günlerimi yaşıyorum. İster içerde ölürüm ister dışarda ölürüm. Ahireti kazanma, rabbimin rızasını kazanma dışında hiçbir mülahazam olmadı. Dünyada bir tane dikili taşım yok, şurada da kirasını vererek oturuyorum. O açıdan o mevzuda benim endişem yok. Onlar istiyorlar giderim, ben kendi rızamla da giderim. Ama çok rahatsızlıklarım var, doktor kontrolünde hayatımı sürdürüyorum. Her gün 40 tane ilaç alıyorum. Kaldığım yerden memnunum ama onlar öyle cebren celb ederlerse buna da boynumuz kıldan incedir. Fakat ben bir şey bulacaklarına kani değilim. Önce yaptıkları iftiralar gibi şimdi yaptıkları da sadece iftiradan ibaret.”

‘SENARYO ONLAR TARAFINDAN HAZIRLANDI’

Darbe girişiminin ‘senaryo’ olabileceğini iddia eden Gülen, şunları kaydetti:

“Defaatle Genelkurmay’a kendilerine biat etmeyen, kendileri gibi düşünmeyen insanları paralelci diye atmayı teklif ettiler, bir ihtimal de onları da dayattılar buna. Belki böyle bizden gibi görünen onlara yakın bir tanesi o üç beş subayı tahrik ederek öyle film gibi, senaryo gibi bir şey yaptı, yani öyle de olabilir. Çünkü kendileri de ifade buyurdukları gibi işimiz kolaylaştı, nasıl olsa bu işe adı karışan herkesi artık çok rahatlıkla atabiliriz, ne Genelkurmay Başkanı’na ne kuvvet komutanlarına sormaya ihtiyaç yok demek suretiyle biraz bu senaryo onlar tarafından hazırlandı. Sanki böyle bizden bir arkadaş gibi, o üç beş tane safderun insanı böyle maceraya sürükledi gibi geliyor. Yoksa meselenin mantığı yok, yaptıkları şeylerin mantığı yok. Tiyatro gibi bir şey yani.”

Gülen, darbe girişiminde yaşananlara bakıldığında, 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin, dünyadaki örneklerin böyle olmadığına dikkati çekerek, “Bir senaryoydu herhalde. Yapacakları şeyi meşrulaştırmak bir yönüyle ve bunlar da bir terör örgütünden dedirtmek için, bu da ihtimal, söylentiler arasında var” diye konuştu.

Haberin tamamı