Darbe gecesi Cizre'de ne yaşandı?

Şırnak'ta, darbe girişimi sırasında 300'den fazla komando, darbeye katılmak üzere yola çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Askeri darbe girişimi sırasında, Şırnak'tan 300'den fazla komando darbeye katılmak için yola çıkarıldı. Cizre'ye gelen askerler ise binlerce kişi tarafından engellendi.

Al Jazeera'dan Abdülkadir Konukseverin haberine göre, darbe girişimi sırasında askeri hareketlilik yaşanan noktalardan biri de Şırnak oldu. Başbakan Binali Yıldırım'ın “kalkışma” açıklamasından sonra, Şırnak Valisi Ali İhsan Su, emniyete tedbirlerin arttırılması emrini verdi.

Konutundan çıkarak Valiliğe gelen Ali İhsan Su'nun yanına Emniyet Müdürü Celal Sel ve Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak da geldi.

Bu sırada Valilik ve Emniyet Müdürlüğü'ne Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı'nda hareketlilik olduğu bilgisi geldi. Vali Su bütün kaymakamları arayarak darbe girişimi olduğu bilgisini verdi ve önlem alınmasını istedi. Emniyet Müdürü Celal Sel de kentteki tüm polisler çelik yeleklerini giymelerini talimatı verdi.

300'DEN FAZLA KOMANDO HAREKETE GEÇTİ

Çakırsöğüt Jandarna Komando Tugay'ından çıkan birkaç araç Valilik ve Emniyet Müdürlüğü önüne geldi fakat önemleri görünce Cizre'ye doğrı yola çıkan araçlara katıldılar.

Tam teçhizatlı 311 komando uzman çavuş ve komutanları Cizre'ye doğru yola çıktılar. Askerlerin hedefi İdil yolu üzerinde bulunan Şerafettin Elçi Havaalanı'na ulaşmaktı.

Darbe girişimi haberini alan Cizreliler ise önce hükümet konağı önünde toplandılar. Askerlerin ilçeye doğrı geldiğini öğrenen Cizreliler, Şırnak çıkışında bulunan Emniyet Müdürülüğü'ne doğru yürüyüşe geçtiler.

Emniyet Müdürlüğü karşısında bulunan 105. Polis Noktası önünde toplanırken, 3 zırhlı polis aracı yolu kesti. Zırhlı araçlar yol ve çevresinde güvenlik önlemleri aldı.

Cizre'deki protestolara katılan Ahmet isimli kişi, Emniyet Müdürlüğü önüne doğru yola çıktıklarında, köprü üzerinde zırhlı bir askeri aracın durduğunu söyledi. Ahmet, bir rütbelinin protestoculara “arkadaşlar sıkıntı geçti, evlerinize dönebilirsiniz” dediğini aktardı. Bu rütbelinin Cizre Garnizon Komutanı olduğu iddia edildi. Ahmet bu uyarıya rağmen aracın üzerine çıkarak diğer tarafa geçtiklerini ve yola devam ettiklerini anlattı.

KARGO UÇAKLARI ŞIRNAK SEMALARINDA

Yaklaşık 2-3 bin kişinin Emniyet Müdürlüğü önüne geldiğini belirten Ahmet, “Havada bir şey uçuyordu. Jet değildi, yolcu uçağı da değildi, ışıklarını kapatmıştı, operasyonlarda kullanılan İHA olduğunu düşündüm ama ona da benzemiyordu sesi” şeklinde konuştu.

Protestocuların duyduğu ses askerleri almaya gelen kargo uçaklarına aitti. Şırnak Valisi'nin verdiği emir nedeniyle piste araçlar çekilmişti ve kuleye iniş-kalkışa izin vermemsi iletilmişti. Bu nedenle kargo uçakları havada turluyordu.

Şırnak'tan yola çıkan askerlerin hareketleri ise yol üzerinde bulunan köylüler tarafından Cizrelilere bildiriliyordu. İkizce'de yaşayan Ahmet Orsal, “Askerler genelde çok sürat yapmadan ağır ağır geçerler. Ama bunlar arabaları sarhoş gibi kullanıyorlardı” dedi.

Cizre'ye gelen askerler polis ve protestocularla karşılaştılar. Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan’a geçmeye kalkarlarsa ateş açılacağı söylendi. Gürcan'ın ısrar etmesi üzerine, özel harekat polisleri havaya ateş açtı.

Bunun üzerine Gürcan ve 311 komando geri döndü ve kargo uçakları da iniş yapmadan geri döndü. Fakat Şırnak girişindeki yol da polis tarafından kesildi.

SÜPER KOBRA HELİPOTERLER ALINACAKTI

Ankara ve İstanbul'a komandolarla birlikte askerlerle birlikte, 10'da fazla Süper Kobra tipi savaş helipokteri de götürülmek isteniyordu. 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar arayan Şırnak Valisi, kalkış yapan bütün helipkopterlerin vurulacağını ve ikinci bir emre kadar uçuşların yasaklandı emrini verdi. Ayrıca Şırnak'a dönen askerlerin gözaltına alınacağı ve adli işlem yapılacağı belirtildi.

GÖZALTILAR

Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali ve 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile aralarında 2 binbaşı, 3 yüzbaşının da bulunduğu 311 asker gözaltına alındı.