Almanya, Gülen okullarını denetleme talebine tepkili

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'nin Almanya‘daki Gülen kuruluşlarının denetlenmesi isteği tepki çekti. Alman siyaseti, bu talebi 'içişlerine müdahale' olarak yorumladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Almanya‘daki Gülen kuruluşlarının denetlenmesi isteği, Alman siyasetinin çeşitli kesimlerinden tepki çekti. Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmmann Ankara'nun Stuttgart Başkonsolosluğu kanalıyla eyaletteki Gülen kuruluşlarının denetlenmesini talep ettiğini doğrularken, bu talebi ‘son derece yadırgadığını' belirtti.

'ŞÜPHELER KANITLANMALI'

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Yeşiller Partili eyalet başbakanı "Tabii ki böyle bir şey yapmayacağız. Bizden şüphe üzerine ve hiçbir neden olmadığı halde insanları takip etmemiz ve haklarını çiğnememiz isteniyor” dedi. Kretsschmann, ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ortaya atılan, darbe girişimine Gülen hareketinin ortak olduğuna dair hiçbir kanıt gösterilmediğini' belirtti.

'ERDOĞAN KOLUNU BERLİN'E UZATMASIN'

Yeşiller Partisi eş başkanı Cem Özdemir de, Türkiye hükümetini 'Almanya üzerinde nüfuz kurmaya çalıştığı' gerekçesiyle eleştirdi. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan Özdemir, "Erdoğan kolunu Stuttgart, Berlin ve başka hiçbir yere uzatmasın” dedi. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ni (DİTİB) de tepki gösteren Özdemir, "DİTİB'in okullarımıza girmesine izin veren, Erdoğan'ı okullarımıza sokmuş olur” dedi.