Prof. Dr. Kaboğlu: AİHS askıya alınamaz!

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınamayacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) askıya alındı” sözlerinin yanlış bir beyan olduğunu belirtti. Kaboğlu, böyle bir düzenleme ve sürecin mevcut olmadığını, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni askıya alamayacağını, alabilmesi için sözleşmeden çekilmesi gerektiğini vurguladı.

'OHAL'E İHTİYAÇ YOKTU'

OHAL ilanını ve uygulamalarını İMCTV'ye değerlendiren Prof. Dr. Kaboğlu, darbe girişimi sonrası olağanüstü hale ihtiyaç olmadığını ifade etti. Kaboğlu, “16 Temmuz sabahından itibaren anayasanın hükümlerini tam tamına uygulamaya koysaydık, etkili önlemler alırdık” dedi.

'ANAYASAYA AYKIRI'

İlan edilen iki OHAL kararnamesinin de anayasaya açıkça aykırı olduğunu belirten Koboğlu, “Birinci OHAL kararnamesi, bırakın Avrupa sözleşmesini ve Türkiye’nin taraf olduğu diğer uluslararası sözleşmeleri, bizim anayasamıza da açıkça aykırıdır. Yayınlanan kararnamelerle olağanüstü hal adı altında, tamamen anayasa dışı alana kayıldığı gözlenebilir” diye konuştu. Kaboğlu, birinci kararnameyle doğrudan darbe teşebbüsünde bulunmuş olan askeri kesimin hedeflendiğini, ikinci kararnamenin ise sivillere doğru genişleyecek gibi durduğuna işaret ederek, bu durumdan endişe duyduğunu ifade etti.

'Akademiyi ve öğrencilerimizi elimizden alamayacaklar''Akademiyi ve öğrencilerimizi elimizden alamayacaklar'

Anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu da KHK ile ihraç edildiAnayasa profesörü İbrahim Kaboğlu da KHK ile ihraç edildi