Almanya'dan 'demokrasi nöbeti'ne uyarı

Türkiye'deki darbe girişimi sonrası Köln'de düzenlenecek 'Demokrasi Mitingi' Almanya'da gündem konusu. Dışişleri Bakanı, katılımcıları 'Türkiye'deki gerilimlerin Almanya'ya taşınmaması' için uyardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) adlı oluşum pazar günü Köln'de 'Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi' sloganıyla protesto gösterisi düzenlemeye hazırlanırken, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier katılımcıları ölçülü davranmaya çağırdı. Alman bakan, "Türkiye'nin iç politikasında yaşanan gerginliklerin Almanya'ya taşınması ve farklı siyasi düşüncelere sahip kişilerin sindirilmeye çalışılması kesinlikle kabul edilemez" dedi.

'İZİN VERMEYECEĞİZ'

Süddeutsche Zeitung'a konuşan Steinmeier, 'Almanya'da bu gibi girişimlere yer olmadığını' söyledi ve. Steinmeier, "Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

ÖZDEMİR: MUHALİFLER SİNDİRİLİYOR

Almanya ve Hollanda'daki Gülen Cemaati üyelerinin tehdit aldığına dair haberler gelirken, 'Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ne Alman siyasetinden farklı kesimlerinden de tepki geliyor. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, 'planlanan gösteriler öncesinde Almanya'daki Erdoğan muhaliflerine yönelik sindirme denemeleri yapıldığını' söyledi. Deutsche Welle'nin haberine göre Özdemir, "Almanya'da Türk muhalefetine yönelik adeta bir av söz konusu" dedi.

SPD: GERİLİM BURAYA TAŞINMASIN

Sosyal Demokratların lideri Sigmar Gabriel ise Facebook hesabından yaptığı Türkçe ve Almanca paylaşımda, Türkiye’de gerilimin arttığına dikkat çekerek, bunun Almanya’ya taşınmamasını istedi. Gabriel "Benim ricam: Başka düşünenleri saygıyla karşılayalım. Temel düşünce farklılıklarının bölünmemize sebep olmasına izin vermeyelim. Almanya burada yaşayan tüm insanların memleketi olmalıdır” dedi.

30 BİN KİŞİ KATILACAK

Pazar günü yapılması planlanan gösteriye yaklaşık 30 bin kişinin katılması bekleniyor. Gösteriye öncülük eden kurum ise Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD). Deutsche Welle'ye göre, bu örgüt AK Parti'nin Almanya'daki uzantısı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın destekçisi olarak görülüyor.

AŞIRI SAĞCILAR DA TOPLANMAK İSTEDİ

Köln Emniyeti, şehirde aynı gün gösteri düzenlemek için aralarında solcu gruplar ve aşırı sağcı Pro NRW'nin de bulunduğu dört ayrı grubun protesto gösterisi için başvuru yaptığını duyurdu. Kentte güvenlik sağlanması için 2 bin 300 polis görevlendirilecek.