'Gülenci değilim, ak kaşık da değilim'

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı komutanlığını yürüten Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış darbe girişimindeki durumunu anlattı. Barış, Fethullah Gülen için 'zararlı' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişimi öncesinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın komutanlığını yürüten Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış’ın ifadesinde, "FETÖ'cü değilim ama sütten çıkma ak kaşık da değilim" dediği haberlere yansıdı. Barış’ın Gülen Cemaati’yle ilgisi bulunmadığını savunarak, “Kandırıldım. Bir muhakeme hatası yaptım. Sütten çıkmış ak kaşık değilim. Emir-komuta zinciri içerisinde hareket ettiğimi düşündüm. Bunun bedelini ödemeye hazırım” dediği öne sürüldü.

Harekat Merkezi Amiri Binbaşı Hüseyin Turan ifadesinde Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış’ın kendilerine, “Genelkurmaya yönelik bir IŞİD saldırısı var, biz de orada görev alacağız. Oranın emniyetini almak için görevlendirildik, gazanız mübarek olsun” dediğini aktarmıştı. Turan, tek sorumlu olarak gösterdiği Barış’tan şikayetçi olduğunu söylemişti.

‘BİRLİKLERİNİ HAZIRLA’

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın ulaştığı ifadesine göre Barış darbe girişimi içindeki rolünü şöyle anlattı: “2015 yılında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı komutanlığına atandım. Bu göreve beni kimin önerdiğini bilmiyorum. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın başdanışmanı Kurmay Albay Orhan Yıkılkan, 12 Temmuz’da beni arayarak ‘koruma tatbikatı’ yapılacağını söyledi. Bunun üzerine ‘alarm’ tatbikatı ile ‘koruma’ tatbikatını birleştirdim. 15 Temmuz günü öğleden sonra genelkurmay karargâhına Orhan Yıkılkan Albay’ın yanına giderek tatbikatı ne zaman yapacağımızı sordum. ‘24.00’te yapacağız, sen birliklerini hazırla’ dedi. Ancak 21.00 sularında Orhan Yıkılkan dahili hattan ve cep telefonumdan beni aradı, tatbikatın erkene alındığını, 21.00’de başlayacağımızı söyledi. Bunun üzerine 100’er kişiden oluşan üç birliğimi topladım.”

Sistem üzerinden kendilerine üç mesaj geldiğini aktaran Barış, ilkinde ‘Silahlı Kuvvetler’in yönetime el koyduğunun’, ikincisinde ‘sıkıyönetimde görevlendirilen bazı generaller ve karargâh sorumlularının adının’, üçüncüsünde ise ‘atama listeleri ve sıkıyönetim emrinin’ yazdığını belirtti.

‘FİİLİ DURUMA GEÇİLDİ'

Kurmay Albay Barış şöyle devam etti: “Bunları görünce dahili hattan Genelkurmay Başkanlığı özel kalem müdürlüğünü aradım, telefonu Orhan Yıkılkan albay açtı. Bana içeriklerin doğru olduğunu, tatbikat durumunun fiili duruma geçtiğini söyleyerek, ‘Gereğini yapın’ dedi. TRT’ye ekibimi göndermemi söyledi.

Kara Harp Okulu Tabur Komutanı Yarbay Ümit Gencer, bir gün önce benden 10 kişilik uzman çavuş ekibi istemişti. Kendisine 22.00 sularında 10 kişilik ekip verdim. Gencer, 10 uzman çavuş ile TRT nizamiyesini ele geçirmek için gitti. Ayrıca yardımcım Piyade Yarbay Ekrem Işık komutasındaki 100 kişilik grubu TRT’ye gönderdim. TRT’ye giden ekip takviye isteyince alayımdaki komutanlardan Piyade Binbaşı Osman Koltarla emir komutasındaki ikinci 100 kişilik ekibi TRT’ye gönderdim. Saat 23.00 sularında genelkurmaydan Orhan Yıkılkan albay beni aradı ve 100 kişilik takviye ekip istedi. Bunun üzerine de Piyade Binbaşı Fedakar Akca emir komutasındaki 100 kişilik grubu genelkurmaya gönderdim.”

'CUMHURBAŞKANI PROGRAMINI SÖYLEMEDİ'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başyaveri Kurmay Albay Ali Yazıcı’nın darbe girişiminin yaşandığı gün yanına geldiğini ve kahvaltı yaptıklarını söyleyen Barış, “Cumhurbaşkanının programının nerede olduğunu sordum. Güneye gideceğini söyledi. Nereye gideceğini sormadım, o da bana söylemedi” dedi.

Yazıcı ifadesinde Barış’ın kendisine, “Cumhurbaşkanı, Otluk koyunda mi tatil yapıyor?” diye sorduğunu, kendisinin de “Marmaris’te Grand Yazıcı Oteli’nde tatil yapıyor” dediğini, Barış’ın da bunun üzerine Erdoğan’ın Otluk koyunda olduğunu söylediğini anlatmıştı.

'GÜLEN'İ MEDYADAN TANIRIM'

Barış ifadesini şöyle bitirdi: “Ben kandırıldım. Bir muhakeme hatası yaptım. Sütten çıkmış ak kaşık değilim. Emir-komuta zinciri içerisinde hareket ettiğimi düşündüm. Bunun bedelini ödemeye hazırım. Ayrıca ben TRT ve genelkurmaya görevli olarak tatbikat kapsamında gönderdiğim er, erbaş ve uzman çavuşların sorumluluğunu almaya hazırım. Onların bir kabahati yoktur. Kabahat bende, birlik komutanlarında ve onların yardımcılarındadır. Fetullah Gülen’i medyadan tanırım. Kendisiyle hiç görüşmedim. Fetullah Gülen benim için kendisini ‘hoca’ diye tanıtan, ülkeye zarar veren yapının başıdır. Ben namaz kılmıyorum, cumaya da gitmiyorum. Arada oruç tutarım.”