Koordinat külliyeyi mi işaret ediyor?
Cumhurbaşkanlığı sarayının da bulunduğu Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanunun Meclis'teki görüşmeleri başlıyor. Teklifte yer alan AOÇ ile ilgili iki farklı koordinat tartışma yarattı.
Hülya Karabağlı [email protected]
ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşmelerine başlanacak 75 maddelik torba tasarının Atatürk Çiftliği (AOÇ) ilgili maddesinde verilen iki ayrı koordinat tartışma yarattı. Söz konusu maddeyle koordinatı verilen alan için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu devre dışı bırakılıyor. Tasarının eklerinde yer alan koordinatlar için düzenlenen Ek -1 şemasında çok fazla ipucu vermeden ‘Beştepe Sınır Koordinat çizelgesi’ deniyor. Buna karşın diğer koordinatı gösteren Ek-2 şemasında ‘ ANKAPARK Sınır Koordinat ( Temapark – hayvanat bahçesi) açıklaması dikkat çekiyor.
TİCARİ ALANLAR AÇILACAK
Tasarıya göre, AOÇ içerisinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından temapark, hayvanat bahçesi, rekreasyon alanları ve ziyaretçiler için ticari alanlar yapılacak. Bu yapılarla ilgili imar planı, proje, ruhsat gibi işlemler Kültür ve Tabiat Vaklıklarını Koruma Yasası ile diğer mevzuatta yer alan kısıtlamalara tabi olmayacak. AOÇ arazileri 29 yıl süre ile bedelsiz Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilecek. Belediye buralardaki işletmeleri kiraya verebilecek.
MİMARLAR ODASI'NDAN AÇIKLAMA
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlayan torba yasa tasarısının 10. Maddesi'nin Atatürk Orman Çiftliği’nin çok tartışmalı alanlarıyla ilgili maddeleri içerdiğini söyledi. Yazılı bir açıklama yapan Candan şunları söyledi:
“"2863 Sayılı Koruma Kanunu ve ilgili mevzuattaki kısıtlamalara tabi olmaksızın her ölçekteki plan, proje,ruhsat işlemleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılır denmek suretiyle öncelikle hem AOÇ Kanunu hem Koruma Kanunu bütünlüğü bozuluyor. Burada tam olarak önce mevzuat sonra yargı kararlarını saf dışı bırakma amacı güdülüyor. AOÇ Hayvanat Bahçesi ve Kaçak Saray yerleşkesini maddenin ekinde krokilerde koordinatlar verilerek tüm hukuksal süreçleri devre dışı bırakan, Hayvanat Bahçesi alanının Büyükşehir Belediyesi lehine 10 yıllık intifa süresini 29 yıla uzatan ve üçüncü şahıslara kiraya verilmesini öngören tasarı, 5659 sayılı AOÇ kanuna ve Atatürk’ün şartlı bağışına hukuka aykırıdır. Bu hukuksuzluğu, toplumsal vicdandaki vefasızlığı, kamusal alanın ticarileşmesini, Atatürk’ün şartlı bağışının ihlal edilmesini kabul etmiyoruz."
'METAL MEZARLIĞINA DÖNDÜ'
AOÇ alanlarında ticari bir faaliyet yapılamayacağnı belirten Candan şunları da söyledi:
"Ankara Büyükşehir Belediyesi kendisine verilen plan yapma yetkisini becerememiştir. Büyükşehir Belediyesi tarafından AOÇ’de İki plan yapılmış ikisi de meslek odalarının açtığı davalar ile hukuksal olarak iptal edilmiştir. 2006 yılında 5659 sayılı kanunla, 10 yıllığına hayvanat bahçesi alanlarının intifa hakkı bedelsiz olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesinin süresi, 21 Haziran 2016 da dolmuştur. Hayvanat Bahçesi alanında yapılan planlarda iptal edilmiştir. Her defasında plan değişikliği ile, metal mezarlığına dönen, milyonlarca liranın harcandığı oyuncaklarla Ankaralının hizmetleri gasp edilmiş, AOÇ hayvanat bahçesi iç edilmiştir. Torba yasa ile 19 yıl daha Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne AOÇ alanlarında yetki verilmesi ve buraların üçüncü şahıslara kiraya verilerek işletilmesi 5659 sayılı kanuna ve kazandığımız tüm davalara Atatürk’ün şartlı bağışına aykırıdır. Hem ülkede 'milli birlikten' bahsedilecek, hem de ülkenin milli birliğinin sağlandığı Cumhuriyetin kurucu mekanlarına yapılanlar, hukuktan kaçırılacak…bu tam bir fırsatçılıktır. Bütün davalarımızı devre dışı bırakan, AOÇ’deki hukuksuzluğu hukuktan kaçıran, AOÇ’nin bağrına hançer gibi saplanan yapılaşmaları 'yasallaştırma' girişimleri meşru değildir. Asla kabul etmiyoruz.”
TASARIDA HAKKARİ VE ŞIRNAK DA VAR
Öte yandan, 'Torba kanun' diye adlandırılan ‘Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 36 kanunda değişiklik öngörüyor 75 maddeden oluşuyor. Tasarı, Hakkari ve Şırnak yerine Yüksekova ve Cizre’nin il olmasını öngören düzenleme de var. Bölgeyi, yeniden şekillendirecek olan tasarıyla, Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları nedeniyle görevinden uzaklaştırılması veya tutuklanması halinde İçişleri Bakanı ya da vali, bu kişilerin yerine bir kişiyi görevlendirebilecek.
İçişleri Bakanlığı’nın, güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ile il özel idareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamuya ait taşınmazlar bakanlığa verilecek. Taşınmazın bedeli valiliklerce tespit edilecek.
BELEDİYELERE KAYYIM ATANACAK
Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları nedeniyle görevinden uzaklaştırılması veya tutuklanması halinde İçişleri Bakanı ya da vali, bu kişilerin yerine bir kişiyi görevlendirebilecek.
Belediye hizmetlerinin aksatılmasının terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin ya da etkileyeceğinin belirlenmesi halinde valilik bu hizmeti Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il özel idaresi veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yaptırabilecek.
Terör ve şiddet olaylarına destek amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare araçlarına el konulacak.
Şehit eş veya çocukları, eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası bir defaya mahsus özel tüketim vergisi ödemeksizin araç alabilecek.