Dink soruşturmasında 5 jandarma istihbarat görevlisi tutuklandı

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi ile ilgili olarak yürütülen soruşturmada, mahkemeye sevk edilen 8 kişiden 5'i tutuklandı. 3 kişi ise yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürüldüğü suikastla ilgili yürütülen soruşturmada, 8 jandarma istihbarat görevlisi, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçunun beraberinde başka suç işleme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldı. O dönem Trabzon'da görev yapan 8 istihbarat görevlisinden 5'i hakkında tutuklama kararı verildi. Diğer 3 kişi ise yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 jandarma istihbarat görevlisi gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen şüphelilerin ifadeleri, soruşturma savcısı Gökalp Kökçü tarafından alındı.

SUİKASTTEN ÖNCE İSTANBUL'A GELDİLER İDDİASI

İfadelerin ardından 8 kişi savcının tutuklama talebiyle, İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 8 jandarma istihbarat görevlisinin, Hrant Dink suikastinden yargılanan bazı kişilerle irtibat kurdukları ve görevlilerden bazılarının Dink'in ev ve iş yeri çevresinde olaydan yaklaşık 4 ay kadar önce görevlendirme yazısı olmaksızın bulundukları iddia edildi.

Mahkeme kararında, diğer şüphelilerle ve yargılananlarla fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek cinayetin işleneceğini bildikleri halde, örgütün hedefleri doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün görev ve kadro itibarı ile ele geçirebilmek için bu cinayetin sonucuna hizmet edecek şekilde hareket ettikleri öne sürüldü.

Kararda, telefon kayıtları ile, cep telefonlarının baz ve sinyal bilgilendirme raporları göz önünde bulundurularak, kuvvetli suç şüphesinin olduğu belirtildi. Bu gerekçeyle, her şüpheli için ayrı ayrı tutuklama kararı veren mahkeme, 3 şüpheliyi yurt dışına çıkış yasağı koyarak serbest bıraktı.(DHA)