Üniversiteleri kapatılan öğrenciler ne olacak?
Darbe girişimi sonrasında 15 üniversite kapatıldı. ÖSYM'nin üniversite yerleştirme sonuçlarını açıklamasının ardından 66 bin 509 öğrenci, 2 bin 517 akademisyen ve bu üniversitelerde çalışan yaklaşık 8 bin ara personelin ne olacağı merak konusu oldu.
HACI BİŞKİN / [email protected]
DUVAR - Darbe girişimi sonrasında Gülen cemaatine bağlı olduğu düşünülen 15 üniversite kapatıldı. Kapatılan üniversiteler arasında öğrenci sayısı en fazla olanı 14 bin 219 öğrencisi bulunan Fatih Üniversitesi. Fatih Üniversitesi'ni 8 bin 699 öğrenci sayısı ile Gaziantep'te bulunan Zirve Üniversitesi takip ediyor. Kapatılan birçok üniversitelerin öğrencileri başka üniversitelere gönderilecek. Öğrenciler gönderilecekleri bu üniversitelerdeki personel ve öğrencilerin kendilerine farklı bir gözle bakılacak olmasından endişe ediyor. Öğrenciler ayrıca başka illerdeki üniversitelere yerleştirilme, barınma, sene kaybı ve ekonomik sorunlarla da yüzyüze...
'BİRÇOK SORUNLA KARŞILAŞABİLİRİZ'
Zirve Üniversitesi'nde okuyan Hukuk Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi S.K., okuduğu üniversitenin kapanmasının eğitim hayatı için olumsuz durumlar yaratacağını belirterek şunları söyledi: "Üniversiteyi kazanmak için gece gündüz demeden 3 sene çalıştım. Hayal ettiğim Hukuk Fakültesi'ni kazandım. Daha hukuk eğitimimin başındayken okuduğum üniversite kapandı. Bizi şimdi başka üniversitelere gönderecekler. Tercih yaparken 4 yıllık plan kurdum. Şimdi bütün planlarımı silmek zorundayım. Bizi gönderecekleri üniversitelerde nasıl karşılayacaklar onu da bilmiyoruz. Bu yüzden birçok sorunla karşılaşabiliriz."
8 BİN ARA PERSONEL İŞSİZ KALDI
Kapatılan 15 üniversitedeki eğitim kadrosu dışında çalışanların ne olacağıyla ilgili YÖK'ten konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Üniversitelerdeki ara personelle ilgili çalışmalar yürüten sendika yetkilileri, kapatılan 15 üniversitede öğrenci işlerinde çalışan memurlar, temizlikçi, güvenlikçi, kantinci gibi çalışanlardan yaklaşık 8 bin kişinin işsiz kaldığını söylüyor.
HANGİ ÜNİVERSİTELERE YERLEŞTİRİLECEKLER ?
YÖK, Kanun Hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan üniversitelerde okuyan öğrenciler hakkında Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'ndan yapılan ilk açıklamaya göre, üniversiteleri kapatılan öğrenciler okudukları şehirlerdeki devlet ve vakıf üniversitelerine yerleştirilecekti. Fakat YÖK'ün daha sonra yaptığı açıklamada bu kararı değiştirdiğini söyledi.
YÖK ikinci duyurusunda, kapatılan vakıf üniversitelerindeki öğrencilerin üniversiteye yerleştikleri ilk senenin puanı esas alınarak tekrar tercih yapabileceklerini duyurdu. Yeniden yerleştirilen öğrenciler okudukları üniversitelerde kaldıkları yerden devam edebilecek. YÖK tarafından yapılan açıklamada bu konuda şu bilgi verildi: "667 sayılı KHK kapsamında kapatılmış olan vakıf yükseköğretim kurumlarının öğrencilerinin bilgilerinin ve verilerinin koordinatör üniversitelere aktarımı 05 Ağustos 2016 cuma akşamı saat 18.00’de tamamlanmıştır. Böylelikle bu öğrencilerimiz, öğrencilik işlemlerini, merkezi yerleştirme yapılana kadar koordinatör üniversitelerinden yapabilecektir. Kurulumuz, öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Önümüzdeki hafta içerisinde bu öğrencilerimizin yerleştirmelerinin ve tercihlerinin hangi usul ve esaslara göre yapılacağına dair ayrı bir bilgilendirme yapılacaktır."
400 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE
Kapatılan üniversitelerin bütçesinin ise nereye aktarılacağı hâlâ netlik kazanmadı. Kapatılan Fatih Üniversitesi'nde bir ay kayyım olarak görev yapan Av. Hasan Ölçer, Hürriyete yaptığı açıklamada şunları söyledi :
“ Fatih Üniversitesi'nin değeri 350 – 400 milyon dolar. 230 bin dönüm arazi üzerine kurulu Fatih Üniversitesi'nin 16 bin öğrencisi bulunuyor. Fatih Üniversitesi gibi kapatılan diğer kurumların da ekonomiye kazandırılması gerekiyor. El konulan bu varlıklar zaten milletin malıydı.”
HANGİ ÜNİVERSİTELER KAPATILMIŞTI ?
1- Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara)
2- Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)
3- Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)
4- Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)
5- Fatih Üniversitesi (İstanbul)
6- Melikşah Üniversitesi (Kayseri)
7- Mevlana Üniversitesi (Konya)
8- Şifa Üniversitesi (İzmir)
9- Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)
10- Zirve Üniversitesi (Gaziantep)
11- Kanuni Üniversitesi (Adana)
12- İzmir Üniversitesi (İzmir)
13- Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)
14- Gediz Üniversitesi (İzmir)
15- Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)