Darbeciler, Çengelköy’ü tek askerle ‘çözeceklerini’ sanmış

15 Temmuz'un en kanlı olaylarına sahne olan Çengelköy'de, darbecilerin ilk baskını sadece bir askerle yaptığı ortaya çıktı. Buna göre halk, mahalleye ilk gönderilen askeri itekleyerek uzaklaştırdı.

Google Haberlere Abone ol

Beril Köseoğlu / [email protected]

DUVAR - 15 Temmuz gecesi darbeci askerlerle halkın doğrudan karşı karşıya kaldığı, 22 kişinin hayatını kaybettiği Çengelköy’de, darbecilerin ‘işe’ tek bir askerle başladığı ortaya çıktı. Semtte esnaflık yapan Mustafa Fukara, saat 23.30 civarında semt karakoluna gelen tam teçhizatlı askerin halk tarafından ‘püskürtüldüğünü’ anlattı:

'İTEKLEYENLER OLDU'

Karakola geldi. O sırada halk tarafından yuhalandı, hatta askeri itekleyenler bile oldu. Onu büfeye soktular. Havaya ateş açarak insanları uzaklaştırdı ve kaçtı. Sonra kalabalık geldiler.”

Vatandaşların darbeci askeri semtten 'atma' girişimi, Twitter'da da yer buldu.

cengel tweet

SİVİLLER CANLI KALKAN YAPILDI

Sonrası mâlum… Kuleli Askeri Lisesi’yle 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü arasındaki stratejik noktada bulunan semtte çatışmalar sabaha dek sürdü. Siviller rehin alındı; karakola destek için gelmeye çalışan polislere karşı adeta canlı kalkan olarak kullanıldı.

O PASTANEDE NE OLDU?

Yaşananların boyutu ertesi gün, sivilleri saatler boyu rehin alan Kuleli Askeri Lisesi Komutanı Albay Mürsel Çıkrıkçı’ya ait ses kaydıyla ortaya çıktı. Ve tabii bir de, semtteki dükkânları basıp saklanan sivilleri rehin alan askerlere ait görüntülerle…

GÜVENLİK KAMERASI HER ŞEYİ KAYDETTİ

O baskınlardan biri, Erbap Pastanesi’ne düzenlendi. Darbe girişimine sıradan bir cuma akşamı gittikleri pastanede yakalananların maruz kaldığı şiddet, güvenlik kameralarına an be an yansıdı.

ŞİDDETİN İZLERİ SERGİLENİYOR

Erbap Pastanesi şimdi, darbeden geriye kalan izleri ibret olsun diye sergiliyor. Kapının girişinde tuzla buz olmuş cam, ‘Vatan haininin eseri ve sonrası’ yazısıyla olduğu gibi duruyor. Keza kepenk ve pervazdaki kurşun delikleri de...

cengelkoy4

cengelkoy1

YOLDAN ÜÇÜNCÜ KATA ATEŞ ETMİŞLER

Pastanenin ortaklarından olan ve o gece elleri ensesinde dışarı çıkarılıp rehin alınanlar arasında bulunan Erdoğan Sarı, darbeci askerlerin sokaktan üçüncü kata bile ateş açtığını anlatıyor. Üçüncü kattaki terasta bulunan lambalardan birindeki kurşun izleri de yerli yerinde duruyor.

cengelkoy2