'Erdoğan darbe haberini Rus ve İran istihbaratından almış'

Rusya ve İran istihbaratının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı darbe girişimi konusunda önceden uyardığı öne sürüldü. Robert Fisk iddiasını Arap kaynaklarına dayandırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin istihbarat tartışmasına yeni bir iddia eklendi. Rusya ve İran'ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a darbe girişiminin istihbaratını önceden verdiği öne sürüldü.

'PUTİN MESAJ GÖNDERMİŞ'

İngiltere'nin en deneyimli Ortadoğu muhabirlerinden Robert Fisk, Arap kaynaklarına dayanarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in darbe girişiminden haberdar olunca Erdoğan'a şahsen mesaj gönderdiğini yazdı. Fisk, İranlıların da Erdoğan'a haber verdiğini savundu.

LAZKİYE'DEKİ DİNLEMELERE TAKILMIŞ

Fisk'in Erdoğan-Putin görüşmesini ele aldığı makalesinin sonlarında yer alan ilgili bölümün tercümesi şöyle:

"Rusya ve İran, Erdoğan'ı kendisine karşı planlanan askeri darbeye karşı uyarmak konusunda bir istihbarat rolü oynadılar.

Rus muhatapları Araplara şunu anlattı: Eski bir KGB başkanı olan Putin, Türkiye ordusunun Lazkiye'nin hemen dışındaki hava üssünde Rus teknisyenlere takılan ve dinlenen iletişimlerinden darbeyi öğrenince, Erdoğan'a şahsen bir mesaj yolladı.

Araplara, Türkiye'nin Suriye'deki Sünni İslamcı düşmanlarına sırt çevirdiğini görmekten memnun olacak İranlıların da Erdoğan'a darbeyi ihbar ettiği söylendi."

ROBERT FISK'İN YAZISININ TAM METNİ