Sendikalar: Darbeyle ilgisi olmayan muhalifler tasfiye ediliyor

OHAL kamuda örgütlü memur sendikaları tarafından eleştiriliyor. Emekçiler darbe girişimi ile alakası olmadığını belirtikleri tasfiyeden rahatsız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'daki sendika ve kitle örgütleri kamuda çalışan hükümet muhaliflerinin 'FETÖ üyesi oldukları iddiasıyla tasfiye edilmesini' protesto etti. "OHAL derhal kaldırılsın, cadı avına son verilsin" pankartıyla Yüksel Caddesi’nde toplanan DİSK ve KESK'e bağlı sendikalar ile TMMOB ve Ankara Tabip Odası temsilcileri “Ne darbe ne OHAL demokrasi derhal”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “OHAL derhal kaldırılsın” sloganları attı.

Basın açıklamasını KESK dönem sözcüsü İsmet Meydan okudu. Meydan açıklamada 15 Temmuz’un ardından kamuda açığa almaların kapsamının genişletliğini belirterek "Sosyal medya eleştirisi ya da banka işlemleri gibi darbeci olmakla ilişkilendirilemeyecek ve aralarında üyelerimizin de olduğu çok sayıda kamu emekçisi açığa alınmıştır.Hangi siyasi görüşten ya da düşünceden olursa olsun, kamuda yürütülen darbe soruşturmalarının hukuk kuralları içinde titizlikle yapılmasına dikkat edilmeli, yargı bağımsızlığı sağlanarak hukuk kuralları içerisinde darbe girişimi ile somut bağlantısı olmayan kamu personelinin en kısa sürede görevlerine başlamaları sağlanmalıdır" dedi.

'SÖZLÜ SINAV KADROLAŞMANIN ÖNÜNÜ AÇAR'

Meydan birçok bakanlıkta merkezi sınavlara ek olarak uygulanan sözlü sınav (mülakat) şartı getirildiğini ve bunun da siyasal kadrolaşmanın önünü açacağını belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’de sözlü sınava dayalı tüm uygulamaların “siyasal kadrolaşma”nın önünü açarak sayısız haksızlığa neden olduğu, aldıkları puanlara bakılmaksızın iktidarın dünya görüşüne uygun olanlar sürekli başarılı olurken, iktidarın dünya görüşüne yakın olmayanların taraflı ve kasıtlı değerlendirmeler üzerinden elendiği ya da “saf dışı” bırakıldığı çok iyi bilinmektedir. Benzer bir tespiti yüksek yargı da yapmış, kamuda sadece sözlü sınav ile yapılan atamaların büyük bölümünü iptal etmiştir. 14 yıllık AKP iktidarı döneminde “torpil” kelimesi ile eş anlamlı hale gelen ve yüksek yargı tarafından “objektif olmama”, “taraflılık” gibi gerekçelerle defalarca iptal edilen “sözlü sınav” uygulamasının kamunun istihdamında ısrarla uygulanmak istenmesi kabul edilemez. Türkiye’de her zaman büyük bir kuşku ile yaklaşılan sözlü sınavlarda, sözlü sınav sorularını hazırlayan/hazırlatan ve sözlü sınavı gerçekleştiren komisyonun, sözlü sınavlara yapılacak itirazları da değerlendirip karar bağlayacak olması, kamu personeli alımında torpil mekanizmasının sözlü sınav üzerinden daha güçlü bir şekilde işletileceğine yönelik kaygıları arttırmaktadır.” (HABER MERKEZİ)