Avrupalı bir diplomat: Darbe girişiminde sınıfta kaldık

Avrupalı bir diplomat, The Economist'e darbe girişimini değerlendirdi. Diplomat, "Avrupa, sadakat sınavından sınıfta kaldı."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin saygın dergilerinden The Economist'e konuşan Avrupalı bir diplomat, "Avrupa'da, eğer darbe başarılı olsaydı işlerin çok daha kötüye gitmiş olacağı anlaşılmış değil. Bu, Türkler için sadakat sınavıydı ve Avrupa sınıfta kaldı" dedi.

Economist, 'İkiyüzlülük darbesi' başlıklı haberinde Türkiye'de 15 Temmuz sonrası artan Batı düşmanlığından kısmen Batılı ülkelerin kendilerinin sorumlu olduğunu yazdı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

YÜZDE 70 'ABD' DİYOR

"Batı karşıtı hissiyatta artış var. Bir anket, Türklerin yüzde 84'ünün, darbecilerin yurt dışından yardım aldığına inandığını, yüzde 70'inden fazlasının da ABD'nin parmağı olduğundan şüphelendiğini ortaya koydu. Erdoğan ve bakanları Batı'yı çifte standart uygulamakla suçlarken, Fethullah Gülen'i iade etmemesi halinde ABD'yle ilişkilerin ciddi biçimde bozulacağı konusunda da uyarıda bulunuyor. Üst düzey bir Amerikalı yetkili, ikili ilişkiler için Gülen'i tek ölçüt olarak kullanmanın bağları riske soktuğundan şikâyetçi. Erdoğan ise bu durum umurunda değilmiş gibi davranıyor.

'BATI, ŞÜPHELERİ KENDİSİ ARTIRDI'

Bu durumdan kısmen, Batılı hükümetlerin kendilerini sorumlu. ABD ve Almanya dışında birçoğu darbe girişimini kınamakta yavaş davrandı. Bu da, gelişmelerin nasıl sonuçlanacağını görmeyi beklediklerine dair şüpheleri ateşledi. Darbe girişiminin ardından hükümet kurumlarında yapılan tasfiyelere yanıt olarak Avusturya Başbakanı AB'nin Türkiye'yle üyelik müzakerelerini askıya alma çağrısı yaptı. Almanya'da yüksek mahkeme, Erdoğan'ın Köln'deki bir gösteriye görüntülü bağlanmasını yasakladı. Bugüne dek, AB üyesi ülkelerden hiçbirinin devlet başkanı kurbanlarla dayanışma sergilemek için Türkiye'yi ziyaret etmedi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın 24 Ağustos'ta Ankara'ya yapması beklenen ziyaret de çok geç kalmış olarak görülüyor.

'AVRUPA SINIFTA KALDI'

Türkiye'nin eski İngiltere büyükelçilerinden Ünal Çeviköz "ABD'nin daha erken ve daha güçlü bir siyasi destek göstermesi gerekirdi" diyor. İktidar partisine muhalif Türkiyeli siyasetçiler de, Batı'yı darbe girişimine eşlik eden şiddetten çok hükümetin yanıtını eleştirmekle suçluyor. Bazı Batılı diplomatlar, yaklaşık 270 kişinin öldürüldüğü şiddetin boyutunu ve tasfiyelere verilen yaygın desteği idrak etmekte başarısız olduklarını itiraf ediyor. Bir diplomat, "Avrupa'da, eğer darbe başarılı olsaydı işlerin çok daha kötüye gitmiş olacağı anlaşılmış değil. Bu, Türkler için sadakat sınavıydı ve Avrupa sınıfta kaldı" diyor."

'KOPUŞU ABD VE AVRUPA HIZLANDIRDI'

Economist makaleye, "Bununla birlikte Avrupa, Gülen destekçisi olduklarından şüphelenilen kişilere yönelik baskının kontrolden çıktığı korkusunu taşımakta haklı" diye devam etti. 80 binden fazla kişinin gözaltına alındığına dikkat çeken dergi, halk arasında Batı'ya ve Gülen destekçilerine duyulan kinin, Erdoğan'a son yıllarda elde edemediği bir güç kazandırdığını ve Türklerin büyük çoğunluğunu tarafına çektiğini yazdı. Makale, "Bir zamanlar Türkiye'nin Avrupa yanlısı olan hükümeti, on yıldır Batı'dan kopuyor. ABD ve Avrupa'nın darbeye ikircikli yaklaşımı da bu kopuşu hızlandırıyor" cümlesiyle sonlanıyor.