Biden: Keşke Gülen başka ülkede olsaydı

ABD Başkan Yardımcısı Biden Meclis'i etti. Biden'in Meclis Başkanı Kahraman ile görüşmesinde “Keşke Fetullah Gülen başka bir ülkede olsaydı” dediği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Ankara'ya inmesinin ardından TBMM'de yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Meclis'te Amerikalı korumalar da görev aldı.

Biden'le birlikte çok sayıda ABD'li gazeteci de Türkiye'ye geldi.

Biden, Esenboğa Havalimanı'ndan TBMM'ye geçti. Meclis Başkanı İsmail Kahraman Biden arabadan inmeden kapıya çıkmadı.

Biden, TBMM 'ye girdikten sonra hemen inmedi ve yaklaşık 3 dakika aracında bekledi. Biden'in güvenlik gerekçesiyle 3 dakika beklediği belirtildi.

KAPALI BÖLÜMLER AÇILDI

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden’in TBMM’yi ziyareti ilklere de sahne oldu. TBMM Başkanı ile görüşmesinin ardından 15 Temmuz gecesi bombalanan Meclis’i gezmek isteyen Amerikalı heyet için tehlike içerdiği için o geceden hemen sonra kapalı tutulan mekanlar açıldı ve gezildi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yine çok ağır hasarlı çalışma odası kendi ricasıyla yetkililere açtırılarak Biden ve heyetinin gezmesi sağlandı.

Kahraman'ın Biden'le görüşmesine TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de görüşmeye katıldı.

Biden ve Kahraman görüşmesinde Fethullah Gülen’in iadesinin konuşulduğu belirtildi. Biden’in Fetullah Gülen’in iadesine yönelik ABD ve Türk Adalet Bakanlığı yetkililerinin görüşmelerinde  ilerleme sağlandığını belirterek “Eğer hukuk izin veriyorsa gereği yapılır” dediği dediği kaydedildi.

Biden’in “Keşke Fetullah Gülen başka bir ülkede olsaydı” dediği belirtiliyor.

'MECLİS'İ AÇMAK CESARET İŞİ'

Biden, 15 gecesini ABD’deki 11 Eylül saldırısını hatırlatarak değerlendirdi ve TBMM’nin o gece açılmasını cesaret örneği olarak değerlendirdi. 11 Eylül saldırısı sonrası kendisinin de polis engeline rağmen kongre binasına gittiğini anlatan Biden, “O gece Meclis’i açmak cesaret işi. Bizde, sizde o günlerde seçilmişler olarak korkmadığımızı gösterdik” dediği öğrenildi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, demokrasinin önemine dikkat çekerek, “11 Eylül saldırısında Afganistan dağlarından İkiz Kuleler nasıl vurulduysa Pensilvanya’dan da Meclis’e bu saldırı yapıldı “ dediği öğrenildi.

Ziyaretin anısına Biden'a darbecilerin bombaladığı Meclis'ten parçalanmış bir mermer parçası verildi.