Gülen'in 'darbe dosyası' hâlâ gönderilmemiş

Türkiye, 15 Temmuz darbe girişiminin planlayıcısı olduğunu öne sürdüğü Fethullah Gülen'in iadesini istiyor. ABD ise 'kanıtları gönderin' diyor. Peki ne bekleniyor? Bozdağ bugün açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen'in 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili iade talebinin muhtemelen gelecek hafta ABD'ye gönderileceğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Fethullah Gülen için resmen iade talebinde bulunduğunu fakat bu talebin darbe girişimine bağlı nedenlere dayanmadığını belirtmişti.

Ankara'daki bir kabulde soruları yanıtlayan Bozdağ, Gülen'in darbe girişimiyle ilgili dosyasının hazırlıklarının son aşamaya geldiğini söyleyerek, "Muhtemelen önümüzdeki hafta 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili Gülen'in iadesi talebi ABD'ye gönderilecek" dedi.

Türkiye, 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili olarak Gülen ve cemaatinin mensuplarını sorumlu tutarak, ABD'den iadesini talep ediyor.

Bozdağ, bir gazetecinin sorusu üzerine Gülen'i iade süreci ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Gülen'le ilgili ABD'ye gönderilen dört iade dosyamız var. Bu dosyalar 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünden önceki suçlara ilişkin dosyalardır. Darbe teşebbüsünün olmasından sonraki süreçte soruşturmalar devam ediyor. Delillerin toplanması, değerlendirilmesi elbette bir zaman alıyor. O yüzden henüz gönderilemedi. Ancak bu arada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları Gülen hakkında yakalama kararları verdiler. O kararlar Bakanlığımıza geldikten sonra İngilizceye çevrilecek ve bu şartlar yerine getirildikten sonra ABD'ye iletilecektir. Şu anda son noktaya gelmiş durumda hazırlıklar."

ABD'li teknik heyetin Türkiye'ye gelmesini çok önemsediklerini de belirten Bozdağ, "Bu heyet ABD'nin iade konusuna verdiği önemi göstermektedir. Çünkü bir iade talebi hakkında ilk defa ABD Türkiye'ye bir heyet gönderiyor. Heyetler birbirlerini anlama ve dosyayı değerlendirme konusunda birlikte çalışma yapıyor" dedi. (HABER MERKEZİ)